Цемах в інтерв’ю Вишинському: пропонували громадянство і будиночок в Нідерландах

Новини

Підозрюваний у причетності до катастрофи малайзійського Boeing Володимир Цемах, який був відпущений Україною в рамках обміну, стверджує, що представники Нідерландів пропонували йому громадянство в обмін на свідчення у справі про катастрофу.

Про це Цемах заявив в інтерв’ю виконавчому директору ИА «Россия сегодня», обвинуваченому українськими правоохоронцями в державній зраді пропагандисту Кирилу Вишинському в програмі «Люди Донбасу».

За словами Цемаха, в його допиті у Києві брали участь представники поліції Австралії і поліції Нідерландів.

Цемах про пропозиції: «Пропонували програму захисту свідка, пропонували громадянство, будиночок в Голландії чомусь. Чому не в Австралії? – ось це мене здивувало, я торгуватися не став».

Про «акт тероризму»: «Я вважаю це актом тероризму української держави по відношенню до мене – намагатися навішати. Ну був я начальником ППО. Я їм пояснював, що, за великим рахунком, я перелякав їхню авіацію. Один раз літаки пролітали, і більше в районі Сніжного не літали» , – розповів він.

За словами Цемаха, він попросив привезти йому труби, після чого їх набили піском, а з жерсті зробили «пускові механізми».

«У мене «по красі» ходили вісім груп і показували, що у нас дійсно є ПЗРК – і дуже багато. Хоча реально дві «зеушкі» і два ПЗРК тримали оборону такої території! Це просто назва у мене була, що я начальник ППО. Це навіть взводом складно назвати, за великим рахунком», – сказав він.

Цемах зазначає, що Київ не зміг надати будь-якої об’єктивної інформації про його причетність до інциденту з Boeing.

Про відсутність доказів: «Це беззаконня якесь. Адже у них реально проти мене нічого немає і бути не може. Тому що я не брав участі в цих подіях. І намагатися зробити з мене цапа відбувайла? Це нецікаво».

На питання, чи буде він звертатися до міжнародних судів, Цемах відповів: «Розглядаю таку можливість».

За його словами, після викрадення у червні йому кололи транквілізатори.

Цемах також вважає, що СБУ надала його документи, які були вилучені, сайту розслідувань Bellingcat, хоча вони повинні були зберігатися під грифом «таємниця слідства».

Засновник Bellingcat Еліот Хіггінс стверджує, що фотографію посвідчення Цемаха автори матеріалу знайшли на одній зі сторінок «ВКонтакте».

Прокуратура Нідерландів перекваліфікувала переданого Україною в рамках обміну Росії бойовика «ДНР» Володимира Цемаха, який раніше вважався ключовим свідком у справі про знищення малайзійського літака рейсу MH17 у небі над Донбасом, в підозрювані.

Нагадаємо: 

  • 15 травня 2018 року співробітники СБУ спільно з прокуратурою АРК розкрили діяльність в Україні мережі медіаструктур, підконтрольних Росії. В ході проведення обшуків у керівника «РИА Новости-Украина» Кирила Вишинського був знайдений паспорт громадянина РФ, а також російські державні нагороди, зокрема медаль РФ «За повернення Криму».
  • Вишинському повідомили про підозру у державній зраді. Його затримали. 17 травня Херсонський міськсуд арештував його без права внесення застави.
  • 1 червня Вишинський заявив про своє бажання вийти із українського громадянства. З відповідним проханням він звернувся до президента України Петра Порошенка.
  • 7 вересня Кирило Вишинський був переданий Росії в ході обміну з Україною утримуваними особами.