Жителі Донбасу йдуть до правозахисників з проблемами компенсації за зруйноване житло і моральної шкоди за загибель родичів

Новини
Анастасія Одинцова, експерт з адвокації БФ «Право на захист» Фото: uacrisis.org

Жителі Донбасу найчастіше звертаються за допомогою до правозахисників не тільки через проблеми з виплатою боргів по пенсіях, а й з питань компенсації коштів за зруйноване житло і моральної шкоди у зв’язку зі смертю близьких в результаті бойових дій.

Про це розповіла експерт з адвокації Благодійного фонду «Право на захист» Анастасія Одинцова, повідомляє видання «Донецкие новости».

«Дуже часті зараз і актуальні питання щодо компенсації моральної травми у зв’язку зі смертю родичів. Це дуже складні питання, тому що багато таких ситуацій, коли або мати втратила свою дитину, яка померла у неї на руках. Був такий випадок, коли діти збирали своїх батьків частинами по деревах», – сказала Одинцова.

«В даний час у нас є статус дітей, які постраждали внаслідок військового конфлікту, проте він не підкріплений ніякої допомогою: ні психологічною, ні соціальною, абсолютно нічим. Це статус без нічого. У цьому моменті наші юристи захищають його і потім суди присуджують виплати. На ці гроші люди можуть отримати потім психологічну допомогу або ці гроші можуть хоч якось допомогти дітям, які втратили своїх батьків», – додала правозахисниця.

Нагадаємо:

  • За даними ООН в Україні, що базуються на статистиці Пенсійного фонду, за п’ять останніх років кількість пенсіонерів з непідконтрольних Уряду територій, які отримують українську пенсію, скоротилась на  60% – з 1 млн 278 тисяч у 2014 році до 562 тисяч у грудні 2018 року (без врахування кількості померлих на ТОТ).
  • За підрахунками юристів ГО «Донбас SOS», загальна сума пенсійного боргу пенсіонерам-переселенцям лише за рішеннями судів уже складає близько 600 млн грн, однак судові рішення не виконуються.
  • Юристи ГО «Донбас SOS» розробили покрокову інструкцію для внутрішньо переміщених осіб, виконання якої дозволить відновити виплати з Пенсійного фонду.
  • Подробиці читайте в матеріалі Центру журналістських розслідувань «Невиплата пенсійних боргів переселенцям: дискримінація заради економії».
  • За інформацією мінітсра соцполітики Юлії Соколовської, питання виплат пенсій на непідконтрольних територіях вирішиться тільки після формування урядової політики щодо тимчасово окупованих територій (ТОТ) України. Це ж стосується і накопиченої заборгованості по пенсіям людей з непідконтрольних територій, які, не дочекавшись виплати, померли.
  • Заданими експертів, борг ПФУ перед пенсіонерами, які проживають на непідконтрольній Україні території Донецької та Луганської областей, станом на липень 2019 року склав 62 млрд грн і з того часу збільшився.