Україна незабаром чекає рішення трибуналу ООН щодо юрисдикції в справі про порушення РФ Конвенції ООН з морського права – Зеркаль

Новини
Агент України у справі Україна проти РФ, заступник глави МЗС Олена Зеркаль на засіданні Постійної палати третейського суду в Гаазі Фото: Lana Zerkal

Україна очікує найближчим часом рішення щодо юрисдикції Арбітражного трибуналу Міжнародного суду ООН з морського права в справі про порушення Росією прав України як прибережної держави в Чорному, Азовському морях та Керченській протоці.

Про це заявила заступник міністра закордонних справ України з питань європейської інтеграції, агент України в справі «Україна проти РФ» Олена Зеркаль після засідання Міжнародного суду ООН в Гаазі, повідомляє агентство Інтерфакс-Україна.

«Ще ми очікуємо рішення щодо юрисдикції в справі про порушення прав України як прибережної держави. Наскільки мені відомо, це рішення вже на фінальній стадії. Ми очікуємо найближчим часом отримати це рішення», – сказала Зеркаль.

Арбітражний трибунал Міжнародного суду ООН з морського права також розміщений в Палаці миру в Гаазі, де розташовується і Міжнародний суд ООН.

Нагадаємо:

  • 14 вересня 2016 року Україна ініціювала в міжнародному трибуналі ООН з морського права арбітражне провадження проти Росії для захисту своїх прав як прибережної держави в прилеглих до окупованого Криму зонах Чорного і Азовського морів і Керченській протоці. Україна заявила, що РФ порушує її суверенні права користуватися гарантованими правами в своїх морських акваторіях і на континентальному шельфі в прилеглих до АР Крим морських зонах, включаючи права на природні ресурси континентального шельфу.
  • 22 грудня 2016 року в Міжнародному трибуналі ООН з морського права був сформований суд, який буде розглядати позов України до Росії щодо порушення Конвенції ООН з морського права в зв’язку з розкраданням РФ українських ресурсів на шельфі біля біля окупованого Криму.
  • 22 травня 2017 рік трибунал ООН з морського права затвердив графік розгляду позову України до РФ за порушення нею положень Конвенції ООН з морського права. Українська сторона повинна була подати документи по арбітражному виробництву до 19 лютого 2018 року.
  • 19 лютого 2018 року Україна подала меморандум в арбітражному провадженні проти РФ за Конвенцією ООН з морського права. Документ доводить, що Росія порушила суверенні права української держави в Чорному та Азовському морях та у Керченській протоці.
  • З 10 по 14 червня 2019 року Постійна палата третейського суду в Гаазі проводила слухання щодо попередніх заперечень РФ у справі за позовом України щодо порушення права прибережної держави відповідно до Конвенції ООН з морського права 1982 року, стосовно спору між Україною та Російською Федерацією щодо прав прибережної держави в Чорному і Азовському морях та у Керченській протоці.