Рада проголосувала за проєкт закону «Слуги народу» щодо продажу сільськогосподарської землі

Новини

Верховна Рада у першому читанні та за основу проголосувала за проєкт закону №2178-10 від «Слуги народу» щодо продажу сільськогосподарської землі.

Відповідне рішення на засіданні Верховної Ради 13 листопада підтримали 240 народних депутатів.

Ініціатором законопроєкту № 2178-10 були нардепи «Слуги народу». Законопроєкт № 2178 подав Кабінет міністрів, проте нардепи зареєстрували 10 альтернативних проєктів закону. Комітет Ради рекомендував голосувати за законопроєкт «слуг народу».  

Законопроєкт підтримали лише нардепи від «Слуги народу» – 227 нардепів і 13 позафракційних парламентарів.

Пропонованим до першого читання документом:

  • з 01.10.2020 скасовується заборона на відчуження земель сільськогосподарського призначення усіх форм власності,
  • визначається суб’єктний склад осіб, які можуть набувати право власності на земельні ділянки сільськогосподарського призначення: громадяни України, територіальні громади, держава, юридичні особи України та іноземні громадяни і особи без громадянства у разі набуття в порядку спадкування та обов’язком відчужити ділянку протягом року;
  • встановлюється правило, за яким до 1 січня 2024 року не допускається набуття юридичними особами, бенефіціарним власником (контролером) яких є іноземці, особи без громадянства, юридичні особи, створені за законодавством іншим, ніж законодавство України, іноземні держави, права власності на земельні ділянки сільськогосподарського призначення. Вказані вимоги не розповсюджуються на випадки набуття у власність земельних ділянок їх орендарями, які є сільськогосподарськими товаровиробниками, якщо з часу державної реєстрації юридичної особи – набувача права власності пройшло не менше 3 років, а також на випадки набуття у власність зазначеними особами земельних ділянок.
  • встановлюється мінімальна стартова ціна продажу земельних ділянок державної та комунальної власності на земельних торгах на рівні не нижче нормативної грошової оцінки.

Мораторій на продаж землі сільськогосподарського призначення запроваджений у 2001 році. Його дія має завершитися 1 січня 2020 року, якщо Верховна Рада знову його не продовжить.

Відкриття ринку землі підтримують західні організації, зокрема Міжнародний валютний фонд та Європейський суд із прав людини. Продаж сільськогосподарської землі в Україні наразі офіційно заборонений.

Іноземці та іноземні компанії отримають можливість купувати українську землю лише за результатами всеукраїнського референдуму, йдеться в зверненні президента Володимира Зеленського 11 листопада.

Нагадаємо:

  • У травні 2018  року Європейський суд з прав людини прийняв рішення в якому зазначив, що мораторій на продаж сільськогосподарської землі порушує права українців-власників цієї землі. Якщо заборону не знімуть, Україні доведеться платити компенсацію громадянам, які звернулися до ЄСПЛ.
  • 20 грудня 2018 року Верховна Рада прийняла закон, який подовжує мораторій на продаж земель сільськогосподарського призначення до 2020 року. 4 лютого 2019 року президент України Петро Порошенко підписав закон.
  • Детально про тіньовий ринок землі в Україні розповів у програмі «Питання національної безпеки»(проект Центру журналістських розслідувань, ефір ТРК Чорноморська) Георгій Могильний, експерт із земельних відносин.
  • Новий уряд подав на розгляд парламенту законопроект, який має скасувати мораторій та запустити продаж аграрних земель. Обласними центрами пройшла хвиля акцій протесту, яка фінішувала під Верховною Радою України. Ініціатором усіх цих акцій була маловідома досі громадська організація – громадська спілка «Всеукраїнська аграрна Рада» (ВАР). Журналісти Центру журналістських розслідувань вирішили дізнатися, хто очолює цю спілку, хто є її членами і чому саме ця організація єдина, хто вийшов на вуличні протести?