Україна проведе експертизу повернутих РФ кораблів ВМСУ, розгляд спору трибуналом в Гаазі триватиме – МЗС

Новини

Україна проведе перевірку і експертизу повернутих 18 листопада Росією кораблів ВМСУ, щоб визначити їх стан та встановити, що саме було вилучено російської стороною. Однак попри повернення кораблів, розгляд ініційованого Україною спору у Міжнародному трибуналі ООН з морського права триватиме для встановлення порушення РФ Конвенції ООН з морського права під час затримання і утримання український кораблів і їх екіпажів.

Про це йдеться в коментарі міністерства закордонних справ України щодо повернення Росією малих броньованих артилерійських катерів «Бердянськ» і «Нікополь» та рейдового буксиру «Яни Капу» ВМСУ.

«Пройшло 358 днів з моменту незаконного захоплення і затримання Росією трьох українських військових кораблів в акваторії Чорного моря. 18 листопада кораблі нарешті були передані представникам українських органів влади … Після ретельної перевірки і експертизи стане зрозумілим, в якому стані повернуто українські кораблі, чи було з них вилучено обладнання та документацію», – наголосили у МЗС.

У відомстві нагадали, що згідно з наказом Міжнародного трибуналу з морського права від 25 травня 2019 року, Росія мала невідкладно передати під контроль України її кораблі, однак росіянам для цього знадобилось майже півроку.

При цьому у міністерстві зазначили, що незважаючи на повернення моряків та кораблів, ініційований Україною 1 квітня 2019 року у Міжнародному трибуналі ООН спір триває, і вже 21-22 листопада в Гаазі відбудуться перші процесуальні слухання, на яких будуть визначені подальші процедурні питання розгляду справи.

«Українська сторона докладає зусиль з метою встановлення арбітражним трибуналом порушення Росією Конвенції ООН з морського права під час затримання і утримання «Нікополя», «Бердянська» і «Яни Капу» та 24 членів їхніх екіпажів. Імунітети військових суден є основоположним принципом міжнародного звичаєвого та морського права. Жоден не має права їх порушувати, а у разі порушення винні мають понести повну відповідальність», – заявили у МЗС України.

Як повідомлялось, 18 листопада Росія передала українській стороні кораблі ВМСУ, захоплені російським військовими 25 листопада 2019 року в Чорному морі в районі Керченської протоки. При цьому в РФ стверджують, що передали кораблі Україні не на вимогу Міжнародного трибуналу ООН з морського права, а лише «на відповідальне зберігання», оскільки вони все ще – речовий доказ у кримінальній справі про «незаконне порушення кордону РФ».

Катери «Бердянськ» і «Нікополь» та рейдовий буксир «Яни Капу» ВМС України у супроводі українських буксирів прямують додому на базу українського флоту в Одесі.

Нагадаємо:

  • 25 листопада 2018 року кораблі Прикордонної служби ФСБ РФ і ЧФ РФ обстріляли і захопили два малих броньованих артилерійських катери «Бердянськ» і «Нікополь» та рейдовий буксир «Яни Капу» ВМС України, що після невдалої спроби пройти Керче-Єнікальским каналом до Маріуполя, взяли курс на Одесу і вийшли з 12-мильної зони від узбережжя Криму.
  • В березні 2019 року була опублікована доповідь Управління Верховного Комісара з прав людини (УВКПЛ) ООН, згідно з якою всі 24 захоплених військових моряки наділені статусом військовополонених і знаходяться під захистом III Женевської конвенції.
  • 25 травня Міжнародний трибунал по морському праву зобов’язав РФ негайно звільнити захоплених в нейтральних водах Чорного моря українських моряків і кораблі. Таким чином, суд відповідно до Конвенції ООН з морського права задовольнив ключова вимога України у справі про тимчасові заходи, які повинна здійснити РФ.
  • 7 вересня у київському міжнародному аеропорту «Бориспіль» зустріли українських політв’язнів і військовополонених моряків ВМСУ, яких доставити з Росії в результаті обміну утримуваних осіб між Україною та РФ.