Буксирування повернутих РФ кораблів ВМСУ до Одеси триватиме майже дві доби – експерт

Новини
Фото: Facebook ВМС ЗС України

Буксирний караван з повернутими Росією малими броньованими артилерійськими катерами «Бердянськ» і «Нікополь» та рейдовим буксиром «Яни Капу» ВМСУ, зважаючи на його швидкість та погодні умови, буде йти до Одеси майже дві доби.

Про це повідомив на своїй сторінці у Facebook головни редактор порталу BlackSeaNews Андрій Клименко.

«Приблизно о 13:40 (київський час) 18.11.2019 буксири вирушили в зворотному напрямку, швидкість близько 7 вузлів (і більше не буде). Відстань до Одеси близько 300 миль, отже 300:7=42,8 години, майже 2 доби. Погода вздовж Південного берега Кримського півострова: температура повітря +12+13, вітер 4-6 м/с, висота хвиль 0,4-0,6 м. Завтра приблизно такий же прогноз, вітер на підході до Одеси пориви до 9 м/с», – написав Клименко.

За його словами, розрахунковий час прибуття каравану до Одеси приблизно 08:00 20 листопада за нормальних погодних умов.

«Тобто на морвокзалі і завтра нема чого робить. Підкреслюю – це море, і можуть бути всілякі несподіванки (неочікуваний шторм або буксирний трос обірвався, що трапляється часто, або зненацька виявиться, що закляті друзі і партнери дірку в днищі зробили, яка виявиться пізніше тощо)», – додав експерт.

Як повідомлялось, 18 листопада Росія передала українській стороні кораблі ВМСУ, захоплені російським військовими 25 листопада 2019 року в Чорному морі в районі Керченської протоки. При цьому в РФ стверджують, що передали кораблі Україні не на вимогу Міжнародного трибуналу ООН з морського права, а лише «на відповідальне зберігання», оскільки вони все ще – речовий доказ у кримінальній справі про «незаконне порушення кордону РФ».

Катери «Бердянськ» і «Нікополь» та рейдовий буксир «Яни Капу» ВМС України, повернуті Росією, у супроводі українських буксирів «Тітан», «Гайдамака» та пошуково-рятувального судна «Сапфір» прямують додому на базу українського флоту в Одесі.

Нагадаємо:

  • 25 листопада 2018 року кораблі Прикордонної служби ФСБ РФ і ЧФ РФ обстріляли і захопили два малих броньованих артилерійських катери «Бердянськ» і «Нікополь» та рейдовий буксир «Яни Капу» ВМС України, що після невдалої спроби пройти Керче-Єнікальским каналом до Маріуполя, взяли курс на Одесу і вийшли з 12-мильної зони від узбережжя Криму.
  • В березні 2019 року була опублікована доповідь Управління Верховного Комісара з прав людини (УВКПЛ) ООН, згідно з якою всі 24 захоплених військових моряки наділені статусом військовополонених і знаходяться під захистом III Женевської конвенції.
  • 25 травня Міжнародний трибунал по морському праву зобов’язав РФ негайно звільнити захоплених в нейтральних водах Чорного моря українських моряків і кораблі. Таким чином, суд відповідно до Конвенції ООН з морського права задовольнив ключова вимога України у справі про тимчасові заходи, які повинна здійснити РФ.
  • 7 вересня у київському міжнародному аеропорту «Бориспіль» зустріли українських політв’язнів і військовополонених моряків ВМСУ, яких доставити з Росії в результаті обміну утримуваних осіб між Україною та РФ.