Прибуття на базу повернутих РФ кораблів ВМСУ очікується 20-21 листопада – Воронченко

Новини
Командувач ВМСУ адмірал Ігор Воронченко Фото: Facebook ВМС ЗС України

Прибуття на базу повернутих РФ малих броньованих артилерійських катерів «Бердянськ» і «Нікополь» та рейдового буксиру «Яни Капу» ВМСУ, які зараз йдуть на буксирі, очікується 20-21 листопада.

Про це агентству УНН повідомив командувач ВМС ЗС України Ігор Воронченко.

«Проводиться переміщення. Очікування – 20-21 числа», – сказав Воронченко.

На питання про те, чи планується проведення експертизи повернутих кораблів, він зазначив, що під час їх передачі було «здійснено попередній огляд».

«Експертиза проводиться відповідними експертними організаціями, які мають відповідні права на це. Вона обов’язково буде проведена, коли вони прийдуть», – додав командувач ВМСУ.

Нагадаємо:

  • 18 листопада Росія передала українській стороні кораблі ВМСУ, захоплені російським військовими 25 листопада 2019 року в Чорному морі в районі Керченської протоки. При цьому в РФ стверджують, що передали кораблі Україні не на вимогу Міжнародного трибуналу ООН з морського права, а лише «на відповідальне зберігання», оскільки вони все ще – речовий доказ у кримінальній справі про «незаконне порушення кордону РФ».
  • Катери «Бердянськ» і «Нікополь» та рейдовий буксир «Яни Капу» ВМС України, повернуті Росією, у супроводі українських буксирів «Тітан», «Гайдамака» та пошуково-рятувального судна «Сапфір» прямують додому на базу українського флоту в Одесі.
  • Як повідомив головний редактор порталу BlackSeaNews Андрій Клименко, буксирний караван з малими броньованими артилерійськими катерами «Бердянськ» і «Нікополь» та рейдовим буксиром «Яни Капу» ВМСУ, зважаючи на його швидкість та погодні умови, буде йти до Одеси майже дві доби.
  • У МЗС заявили, що Україна проведе перевірку і експертизу повернутих РФ кораблів ВМСУ, щоб визначити їх стан та встановити, що саме було вилучено російської стороною. Однак попри повернення кораблів, розгляд ініційованого Україною спору у Міжнародному трибуналі ООН з морського права триватиме для встановлення порушення РФ Конвенції ООН з морського права під час затримання і утримання український кораблів і їх екіпажів.