Порошенко не з’явився на допит у справі про Іловайськ, вимагає попередньо перелік питань – військова прокуратура

Новини
Бійці добровольчого батальону «Донбас» под Іловайськом, серпень 2014 року Фото: EPA

Президент України у 2014-2019 роках Петро Порошенко вдруге не з’явився на допит у справі про події в Іловайську у серпні 2014 року, його адвокат пропонує прокурорам надіслати Порошенку перелік питань для допиту.

Про це повідомила на своїй сторінці у Facebook речниця Головного військового прокурора Євгенія Слівко.

«Про допит Порошенка у справі «Іловайського котла». Петро Олексійович вдруге не з’явився на допит. Від його адвоката надійшла заява про намір Порошенка скористатися правом викласти свої показання власноручно і з проханням попередньо надати перелік питань які цікавлять прокурорів», – написала Слівко.

Скан-копію заяви, про яку розповіла речниця військового прокурора, опублікував у своєму блозі на сайті видання Українська правда адвокат Петра Порошенка Ігор Головань.

У заяві адвокат повідомляє, що його підзахисний жодних викликів на допити від Головної військової прокуратури не отримував.

Адвокат просить військову прокуратуру вручити повістку щодо виклику на допит у порядку, визначеному Кримінально-процесуальним кодексом України. Крім того, він просить попередньо надіслати перелік питань до допиту, а також повідомляє, що Порошенко має намір викласти свої покази власноруч.

Також адвокат просить погодити проведення допиту у приміщенні Верховної Ради.

9d7c3-11

 

15 листопада Порошенко також не з’явився на допит у справі про події в Іловайську. Головна військова прокуратура повідомила у Facebook про повторний виклик Порошенка на 19 листопада.

Розслідування причин Іловайської трагедії анонсував 13 вересня Головний військовий прокурор Віктор Чумак.

«Іловайська трагедія і все, що відбувалося тоді в Іловайську, буде розслідувано і буде розслідувано дуже ретельно. Політики можуть одразу давати оцінки, це зрада чи інше. У прокурора немає такого права і тому кваліфікація того, що там відбулося, буде і вона буде відповідати кримінальному та кримінально-процесуальному законодавству», – сказав Чумак.

10 жовтня Головна військова прокуратура повідомила, що вилучить з Офісу президента України документи, що стосуються обставин Іловайської трагедії в 2014 році.

Нагадаємо:

  • В кінці серпня 2014 року під Іловайськом російсько-терористичні війська оточили добровольчі батальйони, підрозділи МВС і ЗСУ. Українським частинам були запропоновані умови виходу з кільця, але 29 серпня, всупереч досягнутим домовленостям, російські військовослужбовці розстріляли з важкого озброєння колони українських військових.
  • Згідно з попередніми висновками тимчасової слідчої комісії Верховної Ради з розслідування обставин трагедії під Іловайськом, до трагічних подій привели помилкові кадрові призначення в силовому блоці, неадекватні дії міністра оборони Валерія Гелетея і начальника Генштабу Віктора Муженко напередодні, а також те, що президент не ініціював введення воєнного стану. «В основі причин, які привели до Іловайської трагедії, лежать фундаментальні проблеми у організації оборони країни», – вказувалося тексті документа.
  • Згідно з результатами розслідування Головною військовою прократурою обставин Іловайської трагедії, в результаті якої в серпні 2104 року на Донбасі 366 українських військових загинули, 429 були поранені і 300 потрапили в полон, 158 пропали без вісті, її головною причиною стало пряме вторгнення російських військ на територію України.
  • Правозахисники розкритикували звіт Генпрокуратури про результати розслідування обставин Іловайської трагедії в серпні 2014 року.
  • Як повідомили в Управлінні по зв’язках із громадськістю ВСУ, на окупованому Донбасі 8 військовослужбовців Збройних сил України до сих пір залишаються в полоні бойовиків після Иловайской трагедії в серпні 2014 року.