Катер «Нікополь» і буксир «Яни Капу» прибули до Очакова, «Бердянськ» очікується пізніше (фото, відео)

Новини
Малий броньований артилерійський катер ВМСУ «Нікополь», Очаків 20.11.2019 Фото: dumskaya.net

Повернуті Росією малий броньований артилерійський катер «Нікополь» і рейдовий буксир «Яни Капу» прибутку на базу ВМСУ в Очакові. Прибуття катера «Бердянськ» очікується пізніше.

Про це повідомляє видання «Думська».

Першим у військову гавань доставили бронекатер «Нікополь». Його буксирував малий розвідувальний корабель ВМСУ «Переяслав».

Малий розвідувальний корабель ВМСУ «Переяслав» буксирує МБАК «Нікополь», Очаків 20.11.2019 Фото: dumskaya.net

Потім прибув «Яни Капу», який тягнув буксир «Лідовській».

Буксир «Лідовскій» тягне буксир ВМСУ «Яни Капу», Очаків 20.11.2019 Фото: dumskaya.net

Українські кораблі зустрічає велика кількість місцевих жителів. Учні та педагоги Очаківської санаторної школи-інтернату розвісили на березі прапор України.

Фото: dumskaya.net

Прибуття катера «Бердянськ очікується пізніше.

Як повідомлялось, командувач ВМС ЗС України Ігор Воронченко заявив, що росіяни сильно понівечили малі броньовані артилерійські катери «Бердянськ» і «Нікополь» та рейдовий буксир «Яни Капу» ВМСУ, які були повернуті Росією.

«Росіяни їх угробили. Познімали навіть плафони, розетки та унітази. Так що ми зараз покажемо всьому світу варварське ставлення росіян до цього», – сказав Вороченко.

Нагадаємо:

  • 18 листопада Росія передала українській стороні кораблі ВМСУ, захоплені російським військовими 25 листопада 2019 року в Чорному морі в районі Керченської протоки. При цьому в РФ стверджують, що передали кораблі Україні не на вимогу Міжнародного трибуналу ООН з морського права, а лише «на відповідальне зберігання», оскільки вони все ще – речовий доказ у кримінальній справі про «незаконне порушення кордону РФ».
  • 18 листопада катери «Бердянськ» і «Нікополь» та рейдовий буксир «Яни Капу» ВМС України, повернуті Росією, у супроводі українських буксирів «Тітан», «Гайдамака» та пошуково-рятувального судна «Сапфір» попрямували додому на базу українського флоту в Очакові.
  • У МЗС заявили, що Україна проведе перевірку і експертизу повернутих РФ кораблів ВМСУ, щоб визначити їх стан та встановити, що саме було вилучено російської стороною. Однак попри повернення кораблів, розгляд ініційованого Україною спору у Міжнародному трибуналі ООН з морського права триватиме для встановлення порушення РФ Конвенції ООН з морського права під час затримання і утримання український кораблів і їх екіпажів.