Україна вимагатиме від РФ повернути все, що було знято з кораблів ВМСУ – Зеленський

Новини
Президент України Володимир Зеленський, Очаків 21.11.2019 Фото: president.gov.ua

Президент України Володимир Зеленський заявляє, що українська сторона проаналізує стан трьох повернутих кораблів ВМСУ і обов’язково звернеться до РФ з вимогою, щоб було повернуто обладнання та озброєння, які були з них зняті. З приводу стану кораблів буде проведено розслідування, потім їх відремонтують.

Про це глава держави сказав на брифінгу в ніч на 21 листопада в Очакові після огляду малих броньованих артилерійських катерів «Бердянськ» і «Нікополь» і рейдового буксира «Яни Капу» ВМСУ, які були повернуті РФ, повідомляє агентство Інтерфакс-Україна.

«Я дуже радий, що наші військові катери на місці. Як ми і обіцяли, ми повернули і наших моряків, і повернули наші катери. Те, що ми побачили, дійсно не вистачає (на кораблях – ред.) і обладнання частково, і не вистачає, ми говорили з адміралом і деякі речі я не можу сказати, частини озброєння. Я побачив стан, буде розслідування, ми побачимо всі деталі. Ми обов’язково звернемося до російської сторони, щоб нам повернули все, що там є», – сказав Зеленський.

МБАК «Нікополь» и «Бердянськ», Очаків 21.11.2019 Фото: president.gov.ua

При цьому він вказав, що Україна паралельно займеться і ремонтом повернутих катерів і буксира. «Ми говорили з паном Воронченко, десь три місяці і все буде на ходу», – сказав президент.

Буксир «Яни Капу», Очаків 21.11.2019 Фото: president.gov.ua

У свою чергу командувач ВМС ЗС України Ігор Воронченко повідомив Радіо Свобода, що про стан переданих Україні кораблів можна буде говорити після проведення відповідних слідчих дій правоохоронними органами.

«Будуть проведені слідчі дії Державним бюро розслідувань, військовою прокуратурою, після чого ми будемо мати повну картину стану переданих кораблів. Це дозволить передати інформацію для надання правової оцінки діям Російської Федерації в українські та міжнародні судові інстанції», – сказав Воронченко.

Фото: Facebook Анатолій Матіос

Колишній головний військовий прокурор України Анатолій Матіос опублікував на своїй сторінці в Facebook копію доповідної записки на ім’я Воронченко про стан катерів і буксира на момент передачі їх російською стороною 18 листопада.

У ній вказується, що на МБАК «Нікополь» відсутні в повному обсязі озброєння і боєзапас, є лише 30-мм артустановки. Також відсутні документація, три радіостанції Harris (одна короткохвильова і дві УКХ), радіостанція Motorola, чотири радіостанції ICOM (стаціонарна і 3 переносних), станція космічного зв’язку IRIDIUM, радіолокаційна станція Furuno, надувний човен з мотором, блоки апаратури розпізнавання, вогнегасники, ліхтарі освітлення, аварійний буй, акумулятори, камбузна плита, унітаз. На катері пошкоджені гідро-пневмоакумулятори стопора валолінії.

На МБАК «Бердянськ» також відсутнє аналогічне озброєння і устаткування. Крім того, немає ЗІП до бойових модулів, магнітного і гірокомпасів, прожекторів, фекальної системи, проточного нагрівача. На катері під час обстрілу росіянами снарядами пробита ходова рубка, машинне відділення і гальюн. Осколками пошкоджено лівий двигун. Головний розподільний щит розібраний, система розпізнавання розбита.

На рейдовому буксирі «Яни Капу» розкриті і розбиті всі прилади в ходовій рубці, частково розібрана універсальна система водяний захисту, розібрана паливна система. На судні відсутні кабель берегового живлення, дизель-генератор, частково паливна апаратура головного двигуна, кабелі, розетки і плафони. Також немає радіостанцій Harris, ICOM, MOTOROLA.

У машинному відділенні є пробоїна, закрита пластиром з розсувним упором. Фальшборт частково зруйновані. Частина щогли відсутня.

Фото: Facebook Анатолій Матіос

Як повідомлялося, 20 листопада повернуті Росією катера «Нікополь», «Бердянськ» і рейдовий буксир «Яни Капу» прибули на базу ВМСУ в Очакові.

Нагадаємо:

  • 18 листопада Росія передала українській стороні кораблі ВМСУ, захоплені російським військовими 25 листопада 2019 року в Чорному морі в районі Керченської протоки. При цьому в РФ стверджують, що передали кораблі Україні не на вимогу Міжнародного трибуналу ООН з морського права, а лише «на відповідальне зберігання», оскільки вони все ще – речовий доказ у кримінальній справі про «незаконне порушення кордону РФ».
  • У МЗС заявили, що Україна проведе перевірку і експертизу повернутих РФ кораблів ВМСУ, щоб визначити їх стан та встановити, що саме було вилучено російської стороною. Однак попри повернення кораблів, розгляд ініційованого Україною спору у Міжнародному трибуналі ООН з морського права триватиме для встановлення порушення РФ Конвенції ООН з морського права під час затримання і утримання український кораблів і їх екіпажів.