Кримським мусульманам – політв’язням у російському СІЗО видали сухпайок з цвіллю і свининою – адвокат

Новини
Друга бахчисарайська група «справи Хізб ут-Тахрір» Фото: Facebook Кримська солідарність

Кримським мусульманам – політв’язням, фігурантам другої бахчисарайської «справи Хізб ут-Тахрір» в СІЗО №1 російського Ростова-на-Дону видали сухпайок з цвіллю і свининою.

Про це розповів адвокат Айдер Азаматов, пише видання Крим.Реаліі.

За словами адвоката, на засіданні Південного окружного військового суду в російському Ростові-на-Дону 27 листопада суддя відмовився винести окрему ухвалу щодо начальника СІЗО, який допустив порушення.

«Справа в тому, що нашим підзахисним на попередньому судовому засіданні видали сухпайок, в якому було печиво з цвіллю і паштет, що містить свинину, що не відповідає релігійним вимогам. З цього приводу суд відмовився виносити окрему ухвалу щодо начальника СІЗО №1 Ростова-на-Дону, але вказав, що буде робити інформаційний запит про необхідність витребування інформації щодо сухого пайка, тобто про те, який сухпай видається, який раціон в ньому», – розповів Айдер Азаматов

Адвокат також зазначив і невідповідну якість їжі, яку видають фігурантам «справи Хізб ут-Тахрір» безпосередньо в СІЗО.

«Мій підзахисний Ернес Аметов розповідав, що йому приносять баланду, що неможливо їсти. Вони часто відмовлялися від такої їжі через її якость і тому, що там міститься свинина», – додав Айдер Азаматов.

За словами адвоката, керівництво СІЗО ігнорує звернення обвинувачених щодо якості їжі і сухого пайка.

«Суддя запитував, чи звертався хто або з фігурантів до керівництва СІЗО щодо якості сухого пайка. Сервер Мустафаєв, Сейран Салієв і Мемет Білялов сказали, що зверталися в усній формі. Керівництво СІЗО ці звернення ігнорувало, і це було не один раз. І оскільки їх дуже рано вивозять з СІЗО на суд, вони не встигають поснідати, далі в суді вони не можуть поїсти, тому що дають ось такі прострочені продукти, а привозять назад в СІЗО їх після вечері, виходить, що люди таким чином голодують», – підкреслив Азаматов.

Нагадаємо:

  • 11 жовтня 2017 року в Бахчисараї співробітники ФСБ провели обшуки в будинках кримських татар. В результаті було затримано шістьох кримчан: Сервер Зекірьяєв, Сейран Салієв, Марлен Асанов, Тимур Ібрагімов, Мемет Бєлялов і Ернес Аметов. Прес-служба ФСБ заявила про те, що в Криму нібито «припинили діяльність осередку послідовників «Хізб ут-Тахрір» і назвала обшуки в Бахчисараї слідчими діями. «Київський районний суд» Сімферополя заарештував затриманих кримських татар.
  • 21 травня 2018 року російські силовики провели обшуки в Бахчисараї у координатора об’єднання «Кримська солідарність» Сервера Мустафаєва і в селі Долинне Бахчисарайського району у Едема Смаїлова. Активістів затримали за підозрою в нібито причетності до організації «Хізб ут-Тахрір», забороненої в РФ. 22 травня «Київський районний суд» Сімферполя заарештував Мустафаєва і Смаїлова. 6 лютого «суд» продовжив їм арешт до 9 квітня.
  • В кінці лютого в Криму ФСБ обвинуватила вісьмох фігурантів другої бахчисарайської «справи Хізб ут-Тахрір» в підготовці до насильницького захоплення влади на додаток до раніше пред’явленого обвинувачення у створенні та участі в терористичній організації.