У Криму фігурантів бахчисарайської «справи Хізб ут-Тахрір» обвинуватили ще й у спробі захоплення влади

Новини
Друга бахчисарайська група «справи Хізб ут-Тахрір» Фото: Facebook Кримська солідарність

В окупованому Криму ФСБ обвинуватила вісьмох фігурантів другої бахчисарайської «справи Хізб ут-Тахрір» в підготовці до насильницького захоплення влади на додаток до раніше пред’явленого обвинувачення у створенні та участі в терористичній організації.

Про це повідомляє Центр журналістських розслідувань з посиланням на інформацію громадського об’єднання «Кримська солідарність».

«Зі слів адвокатів Сергія Легостова і Маммета Мамбетова стало відомо, що у відношенні фігурантів так званої другої бахчисарайської групи у «справі Хізб ут-Тахрір» поряд зі статтею про тероризм поставлено ще одне звинувачення, передбачене ч.2 ст.35, ч.1 ст.30 і ст.278 КК РФ («Приготування до насильницького захоплення влади організованою групою за попередньою змовою»), яка передбачає від 10 років позбавлення волі. Дану дію відносно своїх підзахисних і всіх фігурантів справи адвокати розцінюють як посилення обвинувачення», – йдеться в повідомленні.

Як зазначають активісти, на даному етапі Сейран Салієв, Тимур Ібрагімов, Сервер Зекерьяев, Марлен Асанов, Сервер Мустафаєв, Едем Смаїлов, Ернес Аметов і Мемет Бєлялов ознайомлені з постановою про підозру за цією статтею, але адвокати запевняють, що в найближчі дні буде надано і обвинувачення.

Як повідомляє в Facebook кореспондент Радіо Свобода Антон Наумлюк, постанову про порушення кримінальної справи було вручено фігурантам в п’ятницю, 22 лютого, в присутності адвокатів.

«У мене немає логічного пояснення порушенню нової кримінальної справи по 278 статті. Вісім осіб обвинувачуються в підготовці захоплення влади в усій державі. Можливо це робиться лише для того, щоб посилити і погіршити обвинувачення за основною «терористичною» статтею», – цитує Наумлюк адвоката Сергія Легостова, який зазначив, що стаття про підготовку насильницького захоплення влади з’явилася в обвинуваченні у «справі Хізб ут-Тахрір» лише на підставі експертної оцінки вчення ісламської організації, яка ставить на меті мирну побудову ісламської держави, а не на підставі конкретних дій обвинувачених.

Стосовно Сейрана Салієва це вже третя кримінальна справа. Цього тижня ФСБ порушила проти нього ще одну кримінальну справу за нібито «виправдання тероризму в Інтернеті».

Фото: Facebook Крымская солидарность

Нагадаємо:

  • 11 жовтня 2017 року в Бахчисараї співробітники ФСБ провели обшуки в будинках кримських татар. В результаті було затримано шістьох кримчан: Сервер Зекірьяєв, Сейран Салієв, Марлен Асанов, Тимур Ібрагімов, Мемет Бєлялов і Ернест Аметов. Прес-служба ФСБ заявила про те, що в Криму нібито «припинили діяльність осередку послідовників «Хізб ут-Тахрір» і назвала обшуки в Бахчисараї слідчими діями. «Київський районний суд» Сімферополя заарештував затриманих кримських татар.
  • 21 травня 2018 року російські силовики провели обшуки в Бахчисараї у координатора об’єднання «Кримська солідарність» Сервера Мустафаєва і в селі Долинне Бахчисарайського району у Едема Смаїлова. Активістів затримали за підозрою в нібито причетності до організації «Хізб ут-Тахрір», забороненої в РФ. 22 травня «Київський районний суд» Сімферполя заарештував Мустафаєва і Смаїлова. 6 лютого «суд» продовжив їм арешт до 9 квітня.
  • 8 лютого 2019 року «Верховний суд Криму» продовжив до 9 квітня арешт Серверу Зекерьяєву, Марлену Асанову, Мемету Бєлялову і Сейрану Салієву.