«Глава» окупованого Криму Аксенов почав виправдовуватися після введення нових українських санкцій

Новини
Сергій Аксенов

«Глава Криму» Сергій Аксенов відреагував на санкції, які напередодні ввів Кабінет міністрів України щодо 131 юридичної особи за руйнування об’єктів культурної спадщини на території АР Крим, за здійснення там теле- і радіомовлення та за поставки матеріалів для оборонно-промислового комплексу РФ.

Як написав Аксенов, санкції – це «частина інформаційної війни, яку Україна веде проти Росії вже більше п’яти років».

«Для початку про «руйнування» об’єктів культурної спадщини: на реставрацію тільки одного такого об’єкта – Ханського палацу в Бахчисараї, який за час української анексії півострова прийшов в жалюгідний стан, – заплановано понад 2 мільярди рублів у рамках федеральної цільової програми соціального і економічного розвитку Республіки Крим і міста Севастополя до 2022 року. Так що будемо і далі реставрувати, будувати, віщати і розвивати підприємства ОПК», – написав Аксенов.

Кабінет міністрів України на своєму засіданні запропонував РНБО ввести санкції щодо 131 юридичної особи в Криму. Вони передбачають неможливість ведення економічної діяльності цими юрособами на території материкової України.

Санкції пропнується ввести щодо юридичних осіб, що забезпечують незаконну діяльність окупаційної адміністрації Росії і юридичних осіб, залучених до проведення незаконних пошукових робіт на об’єктах археологічної спадщини, знищення, руйнування або пошкодження об’єктів культурної спадщини.

«Це 39 юридичних осіб, зареєстрованих на території РФ і 22 юридичні особи, зареєстровані на території АР Крим та Севастополя за російським законодавством», – йдеться в повідомленні.

Як повідомлялось, 25 липня 2019 року Кабмін України запропонував РНБО застосувати санкції до підприємств з окупованого Криму і РФ,  залучених до будівництва магістрального газопроводу «Краснодарський Край – Крим» і незаконного видобутку вуглеводнів на захоплених українських родовищах, а також підприємств із Китаю, Туреччини, Боснії і Герцеговини, які постачають матеріали і обладнання підсанкційному кримському підприємству АТ «Завод Фіолент».

Нагадаємо:

  • 19 березня 2019 року президент України увів в дію рішення РНБО про розширення санкційних списків фізичних і юридичних осіб РФ, які причетні до будівництва Керченського мосту, нападу на кораблі ВМСУ біля Керченської протоки, організовували псевдовибори на окупованих територіях Донбасу та Криму, незаконно використовують музейне зібрання України. До списку також додані керівники Ради Федерації та депутати Держдуми РФ.
  • Переліки фізичних та юридичних поповнились громадянами Росії, санкції США до яких були застосовані ще 2014 року. Серед них – 25 державних діячів та бізнесменів, відсутність яких в списку РНБО були виявлені Центром журналістських розслідувань при співставленні зі списком США.
  • Також до оновленого українського списку санкцій включено російські компанії-перевізники, що брали участь у перевезенні російських військ та техніки до Криму під час анексії, компанії, які будували Керченський міст та газопровід Краснодарський край – Крим, а також компанії російських олігархів – Олега Дерипаски, Олексія Мордашова та Геннадія Тимченка.