Закревська припинила голодування: буде слідкувати за відновленням розслідування справ Майдану

Новини
Адвокатка Євгенія Закревська Фото: скріншот «1+1»

Адвокатка родин Небесної сотні Євгенія Закревська 4 грудня припинила голодування, яке тримала 13 днів з вимогою не допустити припинення розслідування справ Майдану. Тепер вона слідкуватиме як влада виконуватиме ухвалений Радою закон про перезавантаження ДБР, у якому врахована поправка, що має розблокувати розслідування справ Майдану, які раніше вела Генпрокуратура.

Про це Закревська повідомила на своїй сторінці у Facebook.

«Зупиняємо голодування, але не припиняємо контролювати виконання владою плану дій щодо відновлення слідства у справах Майдану й не втрачаємо суспільної уваги над цими справами. Тільки-но зникає увага суспільства – зникає пріоритет для влади, й розпочинається колапс», – написала Закревська.

Вона додала, що тепер необхідно вимагати підписання ухваленого закону про перезавантаження ДБР Володимиром Зеленським, а також указу президента про затвердження нової структури ДБР зі створеним новим управління у справах Майдану і призначення в.о. директора Бюро.

«Прийняття поправки і закону – це перемога, безперечно, але слідства все ще не має. Це лише перший маленький крок – виправлення помилки», – зазначила адвокатка.

За час голодування Закревська втратила понад 6,5 кг своєї ваги.

Як повідомлялось, Верховна Рада прийняла президентський законопроект про перезавантаження Державного бюро розслідувань, який передбачає дострокове припинення повноважень директора ДБР Романа Труби та його заступників. У законі також врахована поправка, яка розблоковує розслідування справ Майдану, які раніше вела Генпрокуратура України.

Нагадаємо: 

  • 21 листопада адвокатка родин Героїв Небесної Сотні Євгенія Закревська оголосила голодування в прямому ефірі ток-шоу «Право на владу» з вимагою законодавчо забезпечити можливість слідчим Генпрокуратури, що розслідували справи Майдану, продовжити слідство у складі Державного бюро розслідувань.З 21 листопада 2019 року органи прокуратури втратили повноваження ведення досудового розслідування. 
  • 10 жовтня 2019 року у структурі Генеральної прокуратури України створено Департамент процесуального керівництва у кримінальних провадженнях про злочини, вчинені у зв’язку із масовими протестами у 2013 – 2014 роках.