У МЗС України засудили візит «представників Криму» в Белград

Новини

Міністерство закордонних справ України глибоко стурбоване нещодавнім візитом представників окупаційної влади Криму до Белграда та їхніми зустрічами зі сербськими депутатами.

«Міністерство закордонних справ України глибоко стурбоване фактом візиту представників окупаційної адміністрації Криму до Белграду 4-7 грудня 2019 року, в ході якого мали місце зустрічі з депутатами Парламенту Сербії та проведення конференції «Белградський діалог: конструктивні відносини з Росією та визнання волевиявлення народу Криму», – заявили в МЗС України.

Зазначене сприймається Україною як недружній акт, який порушує положення резолюції Генеральної Асамблеї ООН 68/262 від 27.03.2014 «Територіальна цілісність України» та кваліфікується як спроба Російської Федерації легітимізувати незаконну окупацію Автономної Республіки Крим».

6 грудня у сербській столиці відбулася міжнародна конференція за назвою «Белградський діалог: за конструктивні відносини з Росією і визнання волевиявлення народу Криму».

У так звану «кримську делегацію» входили «віце-спікер Госсовета Крыма» Едіп Гафаров, голова комітету з народної дипломатії і міжнаціональних відносин Юрій Гемпель, «заступник голови Совета министров Крыма», постпред президента РФ Георгій Мурадов, сенатор Совета Федерации Сергій Цеков і депутат Госдумы РФ Наталя Поклонська.

За даними кримських медіа, вони взяли участь у пленарному засіданні за назвою «За безпеку і співпрацю в Європі. Крим – територія миру і розвитку» і наполягали на визнанні Криму частиною РФ.

Нагадаємо:

  • У МЗС України нагадали про нелегітимність участі «представників Криму» в форумі ООН.
  • У листопаді 2016 року Євросоюз і США ввели санкції проти «депутатів» Госдумы РФ, «обраних» в окупованому Росією Криму 18 вересня 2016 року. Зокрема, в санкційні списки були додані «обрані» від Криму Руслан Бальбек, Костянтин Бахарєв, Андрій Козенко, Світлана Савченко і Павло Шпер, а також Дмитро Бєлік, який був «обраний» в Севастополі. Ще два «депутата» Держдуми від Криму – колишній «прокурор Республіки Крим» Наталія Поклонська і колишній кримський «віце-прем’єр» Михайло Шеремет були включені в санкційні списки ЄС і США ще до свого «обрання».