Консул України зустрівся з фігурантами бахчисарайської «справи кримських мусульман» в СІЗО Ростова-на-Дону

Новини
Друга бахчисарайська група «справи Хізб ут-Тахрір» Фото: Facebook Кримська солідарність

Генеральний консул України в Ростові-на-Дону Тарас Малишевський відвідав в слідчому ізоляторі вісьмох політв’язнів-фігурантів другої бахчисарайської «справи кримських мусульман», сфальсифікованою ФСБ в окупованому Криму.

Про це повідомляє громадське об’єднання «Кримська солідарність».

«Він обговорив з політв’язнями проблеми доступу до медичної допомоги в умовах слідчого ізолятора, проблему халяльного харчування (дозволена для мусульман їжа – ред), а також окремі аспекти загальних умов утримання. Крім того, консул розповів їм останні новини стосовно обмінного процесу між Україною і Росією», – розповіли активісти.

За словами Малишевського, йому вдалося побачитися з кожним з вісьмох обвинувачених у даній справі: Тимуром Ібрагімовим, Марленом Асановим, Меметом Бєляловим, Сейраном Салієвим, Сервером Зекірьяєвим, Ернесом Аметовим, Сервером Мустафаєвим і Едемом Смаїловим.

«Підсумувати складно, розмови заходили в різні боки, але один висновок у мене однозначний – наскільки ці люди, наші громадяни – «сторонні предмети» в цій абсолютно чужій для них російській пенітенціарній системй, наскільки складно, з їх інтелектом, відкритістю і життєлюбством перебувати в її темних стінах. Не кажучи про жорстоку розлуці з батьками, дружинами, дітьми, родичами і близькими», – зазначив за підсумками зустрічей Генконсул України.

Нагадаємо:

  • 11 жовтня 2017 року в Бахчисараї співробітники ФСБ провели обшуки в будинках кримських татар. В результаті було затримано шістьох кримчан: Сервер Зекірьяєв, Сейран Салієв, Марлен Асанов, Тимур Ібрагімов, Мемет Бєлялов і Ернес Аметов. Прес-служба ФСБ заявила про те, що в Криму нібито «припинили діяльність осередку послідовників «Хізб ут-Тахрір» і назвала обшуки в Бахчисараї слідчими діями. «Київський районний суд» Сімферополя заарештував затриманих кримських татар.
  • 21 травня 2018 року російські силовики провели обшуки в Бахчисараї у координатора об’єднання «Кримська солідарність» Сервера Мустафаєва і в селі Долинне Бахчисарайського району у Едема Смаїлова. Активістів затримали за підозрою в нібито причетності до організації «Хізб ут-Тахрір», забороненої в РФ. 22 травня «Київський районний суд» Сімферполя заарештував Мустафаєва і Смаїлова. 6 лютого «суд» продовжив їм арешт до 9 квітня.
  • В кінці лютого 2019 року в Криму ФСБ обвинуватила вісьмох фігурантів другої бахчисарайської «справи Хізб ут-Тахрір» в підготовці до насильницького захоплення влади на додаток до раніше пред’явленого обвинувачення у створенні та участі в терористичній організації.