З початку збройної агресії РФ загинули понад 13 тисяч громадян України, з них 3345 мирні мешканці – Коляда в ООН

Новини
Міністерка у справах ветеранів, тимчасово окупованих територій та внутрішньо переміщених осіб України Оксана Коляда на засіданні 74-ї Генасамблеї ООН Фото: mva.gov.ua

З початку збройної агресії Росії загинули понад 13 тисяч українських громадян, з них 3345 мирних мешканців, 172 з яких діти. Ще майже 1,5 млн громадян стали вимушеним переселенцями.

Про це повідомила міністерка у справах ветеранів, тимчасово окупованих територій та внутрішньо переміщених осіб України Оксана Коляда на пленарному засіданні 74-ї Генасамблеї ООН, де розглядали питання координації в галузі гуманітарної допомоги з боку ООН.

«2075 днів у моїй країні триває збройна агресія Російської Федерації. За час війни за даними ООН загинуло більше 13 тисяч громадян України, з них 3345 мирних мешканців, 172 – діти. Серед загиблих також 298 іноземних громадян, пасажирів рейсу МН-17 «Малайзійських авіаліній», збитого ракетою російської ЗРК Бук М1», – сказала Коляда.

Вона додала, що 1,4 мільйони громадян вимушено залишили свої домівки, понад 5 млн. громадян (13% населення країни) живуть на тимчасово окупованих територіях, в яких порушуються права та свободи людини.

«В результаті окупації Криму та окремих районів Донецької і Луганської областей, Україна втратила більше 7% території. Це більше, ніж територія таких країн як Швейцарія, Нідерланди, Естонія», – зазначила очільниця міністерства.

Вона також розповіла на Генасамблеї ООН, що на території незаконно окупованого Росією Криму відбуваються арешти мирного населення, переслідування за політичними, етнічними та релігійними ознаками. Закриваються українські школи, знищується українська і кримськотатарська ідентичність. Окупаційною владою та науковими інституціями РФ знищується культурна спадщина України.

«Більше 100 громадян України в Криму ув’язнені за відверто політичними мотивами. Протягом тільки 2014 року більше 500 тисяч громадян Росії було переселено до Криму. Відбувається жорстка мілітаризація Криму», – додала Коляда.

Вона також подякувала всім, хто допомагає Україні в цей важкий для неї час. За словами міністерки, по обидва боки лінії розмежування на Донбасі працює 50 гуманітарних міжнародних агентств.

«За 5 років війни нашими партнерами було закумульовано та надано допомогу на суму в 540 млн. дол. Бенефіціарами такої допомоги є більше 3,5 мільйонів громадян України, що постраждали внаслідок війни», – зазначила Коляда.

Вона також вказала, що завдяки співпраці з міжнародними партнерами, Україні вдається вирішувати найбільш актуальні базові потреби людей, які постраждали внаслідок війни.

Нагадаємо:

  • За даними ООН, станом на 9 червня 2019 року, починаючи з квітня 2014 року, коли почалися бойові дії на Донбасі, на Сході України загинули щонайменше 3332 цивільних жителя і понад 7 тисяч отримали поранення.
  • На Донбасі з початку російської агресії від мін постраждали понад 1000 цивільних осіб, 300 з яких загинули, 27 із загиблих – діти.