Палата представників Конгресу США у середу голосуватиме за імпічмент Трампа

Новини
Спікерка Палати представників Конгресу США Ненсі Пелосі Фото: AFP

Палата представників Конгресу США 18 грудня голосуватиме за затвердження двох статей обвинувачення в рамках процедури імпічменту президента Сполучених Штатів Дональда Трампа.

Про це у своєму листі до конгресменів-демократів повідомила спікер Палати представників Ненсі Пелосі.

«18 грудня Палата представників здійснить одні з найбільш вагомих своїх повноважень, надані нам Конституцією США, і проголосує за схвалення двох статей імпічменту президента США», – наголосила Пелосі.

Вона зазначила, що ніхто з конгресменів не йшов до Конгресу тільки для того, щоб оголосити імпічмент президента, але в цій ситуації, кожен має виконати присягу.

«Ця клятва робить нас охоронцями Конституції. Якщо ми не діятимемо, ми будемо зневажені у своєму обов’язку», – заявила спікер Палати.

За інформацією CNN, Трампа обвинувачують за двома статтями: зловживання владою і перешкоджання роботі Конгресу. Президента звинуватили у тиску на Україну з метою розслідування проти його політичного суперника Джо Байдена, з використанням військової допомоги у якості важеля впливу.

17 грудня президент США надіслав листа до спікера Палати представників, в якому розкритикував демократів за розслідування щодо імпічменту та назвав себе жертвою спроби державного перевороту.

Трамп також звинуватив Пелосі в оголошенні «відкритої війни американській демократії». «Ви здешевили важливість цього дуже потворного слова, імпічмент!», – написав він.

Президент США стверджує, що його «позбавили основної конституційної належної процедури з початку цієї афери щодо імпічменту», і «заперечували його основні права, надані Конституцією, включаючи право на представлення доказів».

Демократи мають більшість у Палаті представників, тому є велика ймовірність, що статті будуть затверджені. У разі позитивного голосування, справа перейде до Сенату, який проведе судовий розгляд, щоб вирішити, чи потрібно усунути Трампа з посади. Більшість у Сенаті мають республіканці.

Якщо Палата представників схвалить статті обвинувачення, Трамп стане третім президентом в історії США, який проходитиме через процедуру імпічменту.

Нагадаємо:

  • В кінці серпня 2019 року американські ЗМІ повідомляли, що оточення президента США Дональда Трампа переглядає програму військової допомоги Україні: затримка стосується $250 млн, які Вашингтон збирався традиційно виділити Україні на нинішній фінансовий рік на зміцнення системи безпеки і оборони. В оточенні Трампа нібито хочуть переконатися, що кошти використовуються щонайкраще в інтересах Сполучених Штатів.
  • Американські сенатори в Конгресі США направили в Білий дім лист, в якому зажадали від президента Дональда Трампа розблокувати військову допомогу Україні.
  • 12 вересня адміністрація Білого Дому і Конгрес США розблокували виділення 391,5 млн дол безпекової допомоги Україні. Кошти призначені, зокрема, для закупівлі озброєння та військової техніки.
  • 26 вересня в США оприлюднили скаргу співробітника розвідки на дії Дональда Трампа під час розмови з Володимиром Зеленським. Інформатор запідозрив Трампа в використання свого становища для втручання в президентські вибори 2020 року. У скарзі сказано, що президента США тиснув на президента України, наполягаючи на розслідуванні щодо Джо Байдена, ймовірного кандидата в президенти від Демократичної партії, і його сина Хантера. А оточення Трампа намагалося заблокувати стенограму розмови, помістивши її в сховище інформації про таємних операціях розвідки.
  • Спікерка Палати представників Конгресу США Ненсі Пелосі оголосила, що Конгрес розпочинає офіційне ініціювання процедури імпічменту президента Дональда Трампа через можливий тиск на президента України Володимира Зеленського з вимогою почати розслідування щодо Джо и Хантера Байденів.