Зеленський пропонує зменшити концентрацію землі в одного власника до 10 тисяч га

Новини
Володимир Зеленський спілкується з фермерами в с. Красна Слобідка, Київська область Фото: president.gov.ua

Президент України Володимир Зеленський пропонує в законопроекті щодо земельної реформи зменшити концентрацію землі у одного власника до 10 тис. га після відкриття ринку землі.

Про це глава держави заявив під час спілкування з фермерами в с. Красна Слобідка Обухівського району Київської області, повідомляє Центр журналістських розслідувань з посиланням на трансляцію Офісу президента.

«Було питання щодо концентрації землі. Вони (нардепи – ред.) з самого спочатку внесли норму про 200 тис. га. Це дуже багато, згоден … Давайте від одної до 10 тис. га розглядати на комітеті (Верховної Ради – ред.). Запропонуємо цифру, зменшимо концентрацію, там 50 потім 20 тис. га було (в законопроєкті №2178-10 – ред.), приберемо це», – сказав Зеленський.

Він зазначив, що після ухвалення закону щодо земельної реформи буде певний підготовчий етап до повноцінного запуску ринку.

«Мораторій можна буде зняти тільки після ухвалення та підписання закону. А потім потрібно ще працювати з реєстрами, щоб усе було чисто. І ринок може запрацювати тільки через рік, восени. Тому що повинна бути довга підготовка до продажу землі», – вважає президент.

Також він нагадав, що питання продажу землі іноземцям буде винесене на всеукраїнський референдум уже після відкриття ринку.

Як повідомлялось, 13 листопада Верховна Рада у першому читанні та за основу проголосувала за проєкт закону №2178-10 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо обігу земель сільськогосподарського призначення», який скасовує мораторій на продаж сільськогосподарської землі.

10 грудня спікер Верховної Ради Дмитро Разумков повідомив, що дискусії з питання граничної концентрації землі сільськогосподарського призначення в одних руках тривають навколо 50 тис. га, що вчетверо нижче за цифру, закладену в законопроекті №2178-10  в першому читанні.

Нагадаємо:

  • У травні 2018  року Європейський суд з прав людини прийняв рішення в якому зазначив, що мораторій на продаж сільськогосподарської землі порушує права українців-власників цієї землі. Якщо заборону не знімуть, Україні доведеться платити компенсацію громадянам, які звернулися до ЄСПЛ.
  • Детально про тіньовий ринок землі в Україні розповів у програмі «Питання національної безпеки»(проект Центру журналістських розслідувань, ефір ТРК Чорноморська) Георгій Могильний, експерт із земельних відносин.
  • Новий уряд подав на розгляд парламенту законопроект, який має скасувати мораторій та запустити продаж аграрних земель. Обласними центрами пройшла хвиля акцій протесту, яка фінішувала під Верховною Радою України. Ініціатором усіх цих акцій була маловідома досі громадська організація – громадська спілка «Всеукраїнська аграрна Рада» (ВАР). Журналісти Центру журналістських розслідувань вирішили дізнатися, хто очолює цю спілку, хто є її членами і чому саме ця організація єдина, хто вийшов на вуличні протести?