Кабмін не перерахував кошти на кредитну житлову програму. Переселенці йдуть на мітинг під Офіс президента

Новини

Кабмін України не перерахував кошти на програму пільгового кредитування для переселенців та учасників АТО/ООС. Цю інформацію підтвердили в Державному фонді сприяння молодіжному житловому будівництву (Держмолодьжитло). Переселенці, які планують взяти участь у програмі, збираються 21 грудня вийти на мітинг під Офіс президента.

Про це повідомляє Центр журналістських розслідувань.

«Ми підтверджуємо, що коштів на реалізацію програми пільгового кредитування житла для внутрішньо-переміщених осіб та учасників бойових дій наразі ми не отримали. Голова правління постійно спілкується з представниками влади про виділення коштів, але поки безрезультатно. Від громадян, які звертаються до нас, ми чуємо, що вони можуть втратити кошти, які внесли як завдатки власникам квартир, що збираються купити», – повідомив ЦЖР прессекретар Держмолодьжитла Олег Сінельніков.

Марина Малахова, вимушена переселенка та потенційна учасниця програми кредитування розповіла ЦЖР, що під Офісом президента зранку 21 грудня планується провести мітинг. Каже, що акція не була завчасно спланованою – прийде, хто зможе. Його учасники будуть вимагати негайного фінансування програми, як і було обіцяно.

«Люди зібрали документи, але грошей немає. Ми хочемо завтра вийти під Офіс президента, будуть плакати. Будуть велосипеди-самокати, ніби нас «прокотили». Ми внесли завдатки й нам дуже важливо, щоб угоди купівлі житла були укладені до кінця цього року. Інакше ми втратимо свої гроші», – розповіла Малахова.

Вона пояснила, що маються на увазі угоди купівлі-продажу з відтермінуванням платежу і внесенням завдатку. Малахова говорить, що люди вже заплатили від однієї до трьох тисяч доларів, сподіваючись на програму пільгового кредитування.

Центр журналістських розслідувань спрямував запит до Міністерства фінансів України з проханням пояснити ситуацію щодо затримки фінансування програми кредитування.

Нагадаємо:

  • З 3 по 5 грудня 2019 року тривав прийом заяв про намір отримати пільговий кредит на придбання житла від громадян – учасників АТО/ООС та внутрішньо переміщених осіб.
  • У міністерствы у справах ветеранів, тимчасово окупованих територій та внутрішньо переміщених осіб України пояснили, що короткі терміни подачі заяв на отримання пільгового іпотечного кредиту для учасників АТО/ООС та ВПО зумовлені кінцем бюджетного року. Фінансування на проект було виділено у рамках експерименту, який має довести ефективність іпотечного кредитування в Україні.
  • В оголошені терміни переселенці і учасники АТО/ООС подали понад 10 тисяч заяв для отримання пільгових кредитів на житло на вигідних умовах: 20 років під 3%. Тепер тим, хто опинився на початку черги, потрібно якомога швидше зібрати документи. Програма може бути продовжена, а нові кандидати будуть додані в кінець черги.
  • Як діє програма кредитування і як розподіляють гроші на житло, читайте в матеріалі Центру журналістських розслідувань «Житло під три відсотки: учасники АТО і переселенці стають в черги».