Переселенці на мітингу під Офісом президента вимагали виділити кошти на кредитну житлову програму

Новини
Фото: investigator.org.ua

Сім’ї вимушених переселенців із окупованих Донбасу та Криму 21 грудня вийшли на мітинг під Офіс президента. Вони намагалися привернути увагу глави держави на те, що уряд не перераховує кошти на реалізацію програм пільгового житлового кредитування, які мали б оформити до кінця року.

У акції взяли участь кілька десятків родин, повідомляють кореспонденти Центру журналістських розслідувань.

На мітингу був присутній голова правління Державного фонду сприяння молодіжному житловому будівництву (Держмолодьжитло) Сергій Комнатний. Він вчергове підтвердив, що на рахунках очолюваної ним установи коштів немає. Мова йде про реалізацію програм «Доступне житло» та так звана «Іпотека під 3%».

«Люди обурені ситуацією, яка сталася. Кошти теоретично виділені. Є підписані Мінфіном та Мінрегіоном паспорти бюджетних програм. Держмолодьжитло організувало роботу з потенційними учасниками програми, сформувало відкриті реєстри громадян, що подавали заяви на участь у програмі. Ми підписали договори з людьми. У казначейство їх реєструвати, а там їх не реєструють, і кошти на рахунки Держмолодьжитла ще не надійшли. Ми дуже сподіваємось, що найближчими днями кошти, можливо, надійдуть», – сказав ЦЖР Комнатний.

Голова правління Держмолодьжитла Сергій Комнатний Фото: investigator.org.ua

За його словами, коштів із державного бюджету чекають близько тисячі сімей по всій Україні. Це родини вимушених переселенців та учасників АТО/ООС.

Про те, як довелося в «турбо-режимі» збирати пакет документів ЦЖР розповів переселенець із Донецька Сергій Гриченко. Зараз він побоюється, що ці старання можуть виявитися марними.

«Вирішили взяти участь. Спробувати долю, так би мовити. Ми пройшли по програмі. Нам сказали готувати документи. Терміни для подачі документів були рекордно короткими – п’ять календарних днів, враховуючи вихідні. Фактично, три робочих дні. Було дуже складно, але документи подати встигли. Зараз ми дізнаємося, що грошей немає. Нас зараз запрошують на підписання договору, щоб довести програму до логічного завершення, але перерахування грошей із державного бюджету на дану програму немає», – розповів Гринченко.

Переселенець із Донецька Сергій Гриченко Фото: investigator.org.ua

Він говорить, що учасники акції прийшли під Офіс президента для того, щоб саме Володимир Зеленський звернув увагу на проблемну ситуацію. Також переселенець дивується, як можна було провалити програму кредитування менше, ніж за місяць, адже тільки в кінці листопада вона була презентована.

Наразі, зібравши пакет документів, заплативши вже частину грошей продавцю нерухомості, учасники програми побоюються, що все може бути марним.

«Потрібно було знайти об’єкт нерухомості за ці три дні, знайти продавця й щоб він погодився на умови, усі ці очікування, укласти з продавцем попередню угоду купівлі-продажу. Внести завдаток, якщо в цьому була необхідність. Хтось із завдатком, хтось без нього ходив. Також потрібно було зробити оцінку нерухомості, яка платна, коштує 2500 гривень», – сказав Гринченко.

Учасник акції Олександр Фомінський розповів ЦЖР, що прийшов підтримати позицію його друзів, які вже внесли попередній завдаток, але на жаль, самі не змогли прийти під Офіс президента через роботу.

«Люди вже внесли завдатки, починаючи від тисячі доларів. Плюс оформлення. Якщо гроші не прийдуть, то люди просто «попадуть». Через це народ збирається та сильно нервує. Залишається два-три дні роботи державних органів, і потрібно щось встигнути зробити», – зазаначив Фомінський.

Учасник мітингу Олександр Фомінський Фото: investigator.org.ua

Нагадаємо:

  • З 3 по 5 грудня 2019 року тривав прийом заяв про намір отримати пільговий кредит на придбання житла від громадян – учасників АТО/ООС та внутрішньо переміщених осіб.
  • У міністерствы у справах ветеранів, тимчасово окупованих територій та внутрішньо переміщених осіб України пояснили, що короткі терміни подачі заяв на отримання пільгового іпотечного кредиту для учасників АТО/ООС та ВПО зумовлені кінцем бюджетного року. Фінансування на проект було виділено у рамках експерименту, який має довести ефективність іпотечного кредитування в Україні.
  • В оголошені терміни переселенці і учасники АТО/ООС подали понад 10 тисяч заяв для отримання пільгових кредитів на житло на вигідних умовах: 20 років під 3%. Тепер тим, хто опинився на початку черги, потрібно якомога швидше зібрати документи. Програма може бути продовжена, а нові кандидати будуть додані в кінець черги.
  • Як діє програма кредитування і як розподіляють гроші на житло, читайте в матеріалі Центру журналістських розслідувань «Житло під три відсотки: учасники АТО і переселенці стають в черги».