Україна направила генсеку ООН звернення в зв’язку з незаконним запуском поїздів РФ по Керченському мосту

Новини
Залізничне сполучення між Кримом і РФ через Керченський міст Фото: YouTube

Тимчасовий повірений у справах України в ООН Юрій Вітренко відправив генеральному секретарю ООН лист, в якому поінформував його про ситуацію з незаконним запуском поїздів РФ по Керченському мосту.

Про це український дипломат повідомив в Twitter.

«Ні поїздки російських чиновників, ні будівництво мосту не можуть змінити статус Криму, який є невід’ємною частиною території України», – написав Вітренко.

У МЗС України висловили рішучий протест у зв’язку з неузгодженим візитом президента РФ Володимира Путіна в окупований Крим і відкриттям руху по залізничній частині Керченського мосту.

Представництво президента України в Автономній Республіці Крим заявило про протиправність запуску залізничного сполучення між РФ і окупованим Кримом. У відомстві засудили черговий неузгоджений з Україною вiзит 23 грудня президента РФ Володимира Путіна до Криму і Севастополя.

Нагадаємо:

  • Міст через Керченську протоку Росія почала будувати після анексії Криму в квітні 2015 року. Генпідрядник будівництва мосту – компанія «Стройгазмонтаж» росіського мільярдера Аркадія Ротенберга. 1 вересня 2016 року Мінфін США розширив санкції проти фізичних та юридичних осіб за причетність до окупації українських територій і діяльність в анексірованном Криму. До списку включені підприємства і компанії, які беруть участь в будівництві Керченського мосту в порушення міжнародного морського права.
  • 15 травня 2018 року за участі президента РФ Володимира Путіна відбулося відкриття автодорожньої частини Керченського мосту. Автомобільний рух легкового та громадського транспорту по мосту з боку Краснодарського краю РФ і окупованого Криму було запущено 16 травня.
  • 31 липня 2018 року ЄС ввів санкції проти шести російських компаній, які беруть участь в будівництві Росією Керченського мосту.