Санкції США допомогли домовитися з РФ щодо транзиту газу – Пристайко

Новини
Судно компанії Allseas укладає труби для газопроводу «Північний потік-2» Фото: picture alliance/dpa/B.Wusteneck

Санкції США щодо проєкту «Північний потік-2» допомогли Україні досягти домовленостей з Росією щодо транзиту газу. 

Про це заявив міністр закордонних справ Вадим Пристайко в інтерв’ю німецькому виданню Bild, пише сайт МЗС. На питання, чи була б досягнута домовленість України з РФ по газу без санкцій США проти «Північного потоку-2», міністр відповів, що санкції допомогли досягти домовленості.

«На початку переговорів Росія не мала бажання укладати угоду, вони хотіли максимум на рік і на дуже поганих для нас умовах. Крім того вони казали, що, мовляв, ми не поспішаємо, можемо укласти цього року, можемо пізніше. Домовленість, на яку нам зрештою вдалося вийти, набагато краща. Не ідеальна, але санкції США допомогли нам досягти її, так», – каже Пристайко.

Пристайко зазначив, що Україна цінує допомогу Німеччини «і не були в захваті від того, що будь-який німецький проєкт потрапить під санкції».

«З іншого боку, ми постійно наголошували у ході переговорів з німецькими партнерами на тому, що йдеться про поганий проєкт для Німеччини, ЄС і України. Однак ми не маємо відношення до цих санкцій», – сказав він.

Міністр закордонних справ України Вадим Пристайко Фото: YES © 2019

Обсяги транзиту природного газу територією України наступного року можуть перевищити мінімально гарантовані і сягнути 75 млрд кубометрів, повідомив голова правління НАК «Нафтогаз України» Андрій Коболєв, коментуючи новий транзитний контракт між Україною і Росією.

Нагадаємо:

  • 30 грудня 2019 року Україна і Росія підписали контракт на транзит російського газу до Європи терміном на п’ять років, мінімальна вартість якого – понад $7 млрд.
  • 1 березня 2018 року НАК «Нафтогаз України» виграв Стокгольмський арбітраж проти російського «Газпрому». За рішенням арбітражу, «Нафтогаз» домігся компенсації в сумі 4,63 млрд доларів за недопоставку Газпромом узгоджених обсягів газу для транзиту. З урахуванням того, що раніше суд підтвердив борг української сторони за постачання газу на $2,018 млрд, за результатами двох арбітражних спорів на постачання і транзит «Газпром» має доплатити «Нафтогазу» $2,56 млрд.
  • Через небажання виконати рішення арбітражу борг «Газпрому» перед «Нафтогазом» збільшується майже на $200 млн на рік у вигляді відсотків.