Правозахисники з «Репортерів без кордонів» стурбовані невідповідністю в доказах у справі Шеремета

Новини

Правозахисна організація «Репортери без кордонів» висловила стурбованість через невідповідність у доказах у справі про вбивство журналіста Павла Шеремета.

Про це пише Громадське ТБ з посиланням на заяву організації.

«Репортери без кордонів занепокоєні невідповідностями в доказах, на основі яких українські чиновники заявляють про розкриття вбивства редактора новинного сайту Павла Шеремета в 2016 році, і закликають їх продовжувати розслідування і бути відкритішими, ніж вони є», – зазначили в організації.

Правозахисники зазначили, що Офіс генпрокурора не розкриває усіх доказів у справі, на основі яких підозрює у вбивстві військового і музиканта Андрія Антоненка, військову медсестру Яну Дугар, а також лікарку та волонтерку Юлію Кузьменко.

«Необхідність дізнатися правду про вбивство Павла Шеремета є нагальною, тим паче, що в Україні сталося вбивство іншого журналіста в 2019 році», – підкреслили «Репортери без кордонів».

12 грудня поліція затримала трьох підозрюваних у вбивстві журналіста Павла Шеремета. Це військова медсестра Яна Дугарь, волонтерка Юлія Кузьменко, ветеран АТО Андрій Антоненко. Крім них, за версією слідства, до вбивства причетне подружжя ветеранів – Владислав та Інна Грищенки. Мотивом підозрюваних слідчі вважають спробу дестабілізувати соціально-політичну ситуацію в Україні.

13 грудня суд відправив під цілодобовий домашній арешт Дугарь, волонтерку Кузьменко взято під варту до 8 лютого 2020 року, так само, як і сержанта ССО Андрія Антоненка.

Нагадаємо:

  • Вранці 20 липня 2016 року в Києві в результаті вибуху машини загинув відомий журналіст Павло Шеремет. Автомобіль належав керівниці «Української правди» Олені Притулі, її в машині в момент вибуху не було.
  • Журналісти з проекту «Слідство.Інфо» разом з колегами з міжнародної мережі OCCRP представили власне розслідування вбивства Павла Шеремета.
  • Головне слідче управління Нацполіції засекретило всі судові рішення у справі про вбивство Павла Шеремета для захисту життя осіб, «які беруть участь у кримінальному судочинстві».
  • Поліція затримала підозрюваних у справі про вбивство журналіста Павла Шеремета, повідомив глава МВС Арсен Аваков.