У доопрацьованому проекті змін до Конституції Севастополь збереже особливий статус до деокупації Криму – Кориневич

Новини
Антон Кориневич, постійний представник президента України в АР Крим Фото: investigator.org.ua

У доопрацьованому проєкті закону про внесення змін до Конституції України щодо децентралізації влади Севастополь збереже свій особливий статус окремої адміністративно-територіальної одиниці України до деокупації кримського півострова.

Про це повідомив на своїй сторінці у Facebook постійний представник президента України в АРК Антон Кориневич.

«У доопрацьованому проекті закону щодо внесення змін до Конституції України щодо децентралізації влади у статті 133 місто Севастополь згадується як окрема адміністративно-територіальна одиниця України. Відповідна правка була внесена за зверненням Постійного Представника Президента України в АР Крим, яке було направлене Комісії з питань правової реформи від голови робочої групи з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій в листопаді 2019 року», – написав Кориневич.

«Ми залишаємося на позиції, що жодне місто України не повинно мати спеціального статусу. Але допоки АР Крим та м. Севастополь є тимчасово окупованими територіями і обидві згадуються у резолюціях міжнародних організацій, і допоки статус Криму на рівні Конституції не змінено, видається за доцільне, з метою дотримання сталості позиції України на міжнародній арені, залишити м. Севастополь як окрему адміністративно-територіальну одиницю у Конституції України», – додав він.

Нагадаємо:

  • 13 грудня президент Володимир Зеленський вніс до Верховної Ради проект закону про внесення змін до Конституції України щодо децентралізації влади.
  •  Про особливий статус Донбасу в ньому не йдеться. Законопроєктом пропонується змінити окремі положення Конституції щодо адміністративно-територіального устрою. Зокрема, пропонується запровадити такий перелік адміністративно-територіальних одиниць: громада, округ, область, Автономна Республіка Крим. На відміну від чинної редакції Конституції у новій редакції не буде закріплений перелік конкретних назв усіх областей країни. При цьому спеціальний статус передбачається залишити лише для міста Києва, як столиці України. Севастополь вже не матиме такого статусу.
  • Голова Комітету Верховної Ради з питань зовнішньої політики Богдан Яременко пояснив, що у президентському законопроєкті №2598 про внесення змін до Конституції України щодо децентралізації влади місто Севастополь планують позбавити спеціального статусу, оскільки у ньому вже немає такої потреби, але це має бути зроблено вже після його деокупації.