Суд знову переніс розгляд апеляції на вирок екс-депутата Криму Ганиша через неявку адвокатів

Новини
Екс-депутат Верховної Ради АРК Василь Ганиш Фото: court.investigator.org.ua

Київський апеляційний суд переніс на 30 січня заплановане на 16 січня судове засідання з розгляду апеляційної скарги сторони захисту на вирок колишнього депутата Верховної Ради АР Крим Василя Ганиша через неявку усіх трьох його адвокатів. У прокуратурі АРК заявляють, що дії захисників можуть бути навмисним затягування розгляду апеляційної скарги.

Про це повідомляє кореспондент Бюро судової інформації із зали суду.

Справа Василя Ганиша в Київському апеляційному суді перебуває на стадії останнього слова обвинуваченого. На судове засідання, яке було призначено на 16 січня не з’явився жоден з трьох адвокатів ексдепутата. Обвинувачений говорить, що не знає, чому захисники не приходять.

«Я не знаю, наступного разу я буду чи сам, чи просити, щоб давали громадського захисника чи державного захисника», – сказав Ганиш.

Він попросив суд відкласти засідання, посилаючись на те, що йому потрібно вирішувати питання з лікуванням. Суддя Василь Полосенко відповів, що суд вірить у те, що в обвинуваченого погіршується стан здоров’я. Але зауважив, що судовий процес вже теж потрібно закінчувати.

«Річ у тім, що ми уже дослідили все і у нас стадія останнього слова. Якось уже треба визначатися з захисниками», – сказав суддя.

В свою чергу представниця прокуратури АР Крим заявила, що неявка захисників може свідчити про умисне затягування судового процесу.

«На сьогоднішній день це, якщо не помиляюся, четверте відкладення. Кожного разу захисники повідомлені. Дата та час судового засідання був узгоджений із захистом. Крім того, я хочу зауважити, що це останнє слово обвинуваченого. На жаль, заперечувати я не можу. Але хочу зауважити, що, на мою думку, це навмисне затягування, оскільки захисники були повідомлені належним чином. І в минулому засіданні захисники вказали на те, що вони будуть», – сказала представниця прокуратури.

Судді вирішили перенести засідання на 30 січня 2020 року.

«Ще раз назустріч йдемо. Якщо ви не можете зі своїми (захисниками розібратись, – ред.), то ми вам призначимо», – сказав суддя Полосенко.

Як повідомлялось, 2 грудня 2019 року Київський апеляційний суд переніс засідання з розгляду апеляційної скарги сторони захисту колишнього депутата Верховної Ради АР Крим Василя Ганиша на 16 січня 2020 року через неявку двох з трьох адвокатів боку захисту.

Нагадаємо:

  • 28 квітня 2015 року колишнього депутата Верховної Ради АРК Василя Ганиша затримали при виїзді з окупованого Криму. Йому було пред’явлено обвинувачення в державній зраді за ч.1 ст.111 КК України. Його справа розглядається в Дніпровському райсуді Києва. Прокуратура АРК обвинувачує Ганиша в тому, що 11 квітня 2014 року він взяв участь в засіданні кримського парламенту, на якому приймалася так звана «Конституція Республіки Крим», а також в тому що він у липні 2014 балотувався на організованих окупантами «виборах» до міськради Феодосії.
  • Ганиш стверджує, що він був єдиним депутатом кримського парламенту, які проголосували проти «референдуму». На його думку, обвинувачення в державній зраді є необгрунтованими.
  • Дніпровський районний суд Києва 19 листопада 2018 року засудив Ганиша до 12 років позбавлення волі за обвинуваченням у державній зраді.
  • 14 лютого 2019 року Київський апеляційний суд почав розглядати 3 скарги адвокатів Ганиша.