Україна на переговорах у Мінську запропонувала відкрити три нових переходи на Донбасі – Пристайко

Новини
Міністр закордонних справ України Вадим Пристайко Фото: MFA of Ukraine

Українська сторона на переговорах Тристоронньої контактної групи по врегулюванню ситуації на Донбасі запропонувала для вирішення гуманітарних питань відкрити три нових переходи на лінії розмежування.

Про це 17 січня заявив міністр закордонних справ України Вадим Пристайко, виступаючи у Верховній Раді під час години запитань до уряду, передає Центр журналістських розслідувань з посиланням на трансляцію засідання парламенту.

«Вчора (16 січня – ред.) наша сторона запропонували три нових ділянки переходу – ті, які ми називаємо гуманітарними. Вони якраз спрямовані на вирішення гуманітарних питань: полегшення життя людям з обох сторін від лінії дотику», – сказав Пристайко.

«Питання відкриття (переходів – ред.) має бути погоджено, щоб люди, які будуть користуватися їх послугами, не стали мішенню обстрілів. Для цього певна згода обох сторін від лінії дотику має бути. Над цим зараз працює наша група», – додав міністр.

Нагадаємо:

  • У грудні 2019 року правозахисники у моніторинговому звіті вказали на головні проблеми, з якими стикаються громадяни на КПВВ після введення Кабміном нового Порядку перетину лінії розмежування на Донбасі. Серед них, зокрема, відмова у перетині лінії розмежування дітям старшим за 14 років, які ще не отримали паспорт громадянина України, а також відсутність на КПВВ нормальних умов для громадян, які змушені подовгу очікувати в чергах.
  • У 2019 року в чергах при перетині лінії розмежування на КПВВ в Луганській і Донецькій областях померло 27 осіб. У більшості випадків – це люди похилого віку.
  • На Донбасі останнім часом почастішали випадки порушень прав людини при перетині лінії розмежування через контрольні пункти в’їзду-виїзду. Для усунення порушень Офіс омбудсмена України співпрацюватиме з представниками Державного бюро розслідувань.