Суд постановив стягнути нерухомість Коломойського за 100 мільйонів на користь НБУ

Новини
Игорь Коломойский

Господарський суд Львівської області 16 січня в повному обсязі задовольнив позов Національного банку України (НБУ) про звернення стягнення на предмет іпотеки ПАТ «Дніпрометалсервіс», що пов’язане з екс-власником ПриватБанку Ігорем Коломойським.

Про це йдеться в повідомленні НБУ.

Наголошується, що ця компанія у вересні 2014 року надала НБУ в заставу нежитлове приміщення площею майже 20 тис. кв. м і вартістю понад 100 млн грн як забезпечення кредиту рефінансування, що було надано ПриватБанку до націоналізації.

Оскільки компанія «Дніпрометалсервіс» не виконала взятих на себе зобов’язань майнового поручителя ПриватБанку, НБУ в травні 2018 року подав до суду з метою стягнення заставного майна, і 16 січня 2020 року позовну заяву НБУ було задоволено у повному обсязі.

Загалом суди вже ухвалили 24 рішення на користь НБУ про звернення стягнення на предмети іпотеки за зобов’язаннями ПриватБанку на загальну суму 1,36 млрд грн. 18 рішень набули чинності, за ними виконавчі документи було направлено до органів Державної виконавчої служби для примусового виконання.

У Нацбанку відзначають, що в 2018 році НБУ подав 148 позовів проти колишнього власника ПриватБанку Коломойського (фінансового поручителя) і пов’язаних з ним компаній 32 – майнових поручителів.

Нагадаємо:

  • 18 грудня 2016 року Кабмін України прийняв рішення про перехід найбільшого в країні комерційного банку ПАТ «Приватбанк» у власність держави. 21 грудня Фонд гарантування вкладів фізичних осіб та міністерство фінансів України підписали договір про продаж 100% акцій ПАТ КБ «Приватбанк» та з цього моменту банк офіційно став державним. Для докапіталізації «ПриватБанку» Кабмін випустив облігації внутрішньої держпозики на 117 млрд грн, при цьому папери на 25,8 млрд грн Нацбанк викупив в кінці грудня 2016 року, ще на 1,4 млрд грн – в січні 2017 року.
  • 19 грудня 2017 року Високий Суд Лондона у справі за позовом керівництва националізованого «Приватбанку» видав наказ про всесвітній арешт активів екс-власників банку Ігоря Коломойського і Геннадія Боголюбова, а також шести компаній, які, ймовірно, їм належать або знаходяться під їх контролем, на суму понад 2,5 млрд дол. 19 січня 2018 року Високий суд Лондона продовжив дію наказу про всесвітній арешт активів Коломойського і Боголюбова.
  • Повернення боргів тепер уже державного ПриватБанку кримським вкладникам потребує політичного рішення, а шахрайство із кримськими вкладами колишніх власників та топ-менеджерів – офіційного розслідування. Центр журналістських розслідувань значно полегшив роботу слідчим, провівши масштабне розслідування того, як із ПриватБанку під виглядом повернення кримських депозитів були виведені 15 млрд гривень.