Високий суд Лондона продовжив арешт активів Коломойського і Боголюбова

Корупція
Геннадій Боголюбов і Ігор Коломойськи Фото: УП

Високий суд Лондона (Великобританія) за підсумками засідання 19 січня продовжив дію наказу про всесвітній арешт активів колишніх власників Приватбанку (Київ) Ігоря Коломойського і Геннадія Боголюбова на суму понад 2,5 млрд дол. до чергового відповідного розпорядження суду.

Про це повідомляє агентство Інтерфакс-Україна з посиланням на прес-службу ПриватБанку, передає Центр журналістських розслідувань.

«Минулого тижня в англійському суді пройшли додаткові слухання щодо процесуальних питань у справі ПриватБанку проти Ігоря Коломойського, Геннадія Боголюбова та інших осіб. Наказ суду про всесвітній арешт активів, винесений в грудні 2017 року, був продовжений до наступного відповідного наказу суду», -зазначив в банку.

Крім того, додали в прес-службі, суд зобов’язав Коломойського і Боголюбова розкрити інформацію про всі свої активи обмеженому колу осіб, які безпосередньо беруть участь в розгляді справи.

ПриватБанк в грудні 2017 року подав позов до Високого суду Лондона проти Коломойського, Боголюбова, а також компаній Teamtrend Ltd., Trade Point Agro Ltd., Collyer Ltd., Rossyn Investing Corp., Milbert Ventures Inc. і ZAO Ukrtransitservices Ltd., які імовірно їм належать або знаходяться під їх контролем.

Позивач домігся, що суд як запобіжний захід видав наказ про всесвітній арешт активів екс-власників банку Коломойського і Боголюбова і зазначених шести компаній на суму більше 2,5 млрд дол.

Раніше ці компанії фігурували в постановах Печерського райсуду Києва від 29 липня 2016 року, якими передбачається арешт ряду рахунків у кіпрському філії найбільшого в Україні ПриватБанку в рамках розслідування про заволодіння кредитів рефінансування Національного банку України на суму 19 млрд грн.

Згідно з постановами суду, посадові особи ПриватБанку видали кредити в сумах від 18 млн дол. До 73 млн дол. 42 підконтрольним підприємством під заставу майнових прав на товар. Після цього дані компанії уклали угоди (здійснивши 100% -ву передоплату) з метою отримання товарів, перерахувавши зазначені грошові кошти на рахунки нерезидентів: Teamtrend Ltd., Trade Point Agro Ltd., Collyer Ltd., Rossyan Investing Corp, ZAO Ukrtransitservice Ltd., Milbert Ventures Inc.

Як повідомлялося, залучена владою України в 2017 році компанія Kroll за підсумками форензик аудиту ПриватБанку підтвердила, що фінустанова до її націоналізації в кінці 2016 року була об’єктом масштабних і скоординованих шахрайських дій, що призвело до збитків мінімум в 5,5 млрд дол.

Нагадаємо, 18 грудня 2016 року Кабмін України ухвалив рішення про перехід найбільшого в країні комерційного банку ПАТ «Приватбанк» у власність держави. 21 грудня, Фонд гарантування вкладів фізичних осіб та міністерство фінансів України підписали договір про продаж 100% акцій ПАТ КБ «Приватбанк» та з цього моменту банк офіційно став державним.

Для докапіталізації «ПриватБанку» Кабмін випустив облігації внутрішньої держпозики на 117 млрд грн, при цьому папери на 25,8 млрд грн Нацбанк викупив в кінці грудня 2016 року, ще на 1,4 млрд грн – в січні 2017 року.

Генеральна прокуратура, НАБУ і Спеціалізована антикорупційна прокуратура розслідують кілька кримінальних проваджень за фактами розкрадань в особливо великих розмірах екс-власниками Приватбанку.