У Страсбурзі стартує зимова сесія ПАРЄ за участю української делегації

Новини
Фото: Facebook Parliamentary Assembly of the Council of Europe

У Страсбурзі 27 січня розпочинається зимова сесія Парламентської асамблеї Ради Європи (ПАРЄ), в роботі якої знову візьме участь українська делегація.

Засідання триватиме 27-31 січня, повідомляє агентство Укрінформ.

У сесії вперше візьме участь нова постійна делегація України при ПАРЄ, яка після парламентських виборів в липні 2019 року пропустила попередню осінню сесію в знак протесту проти безумовного повернення до роботи в Асамблеї делегації Росії.

Згідно з порядком денним сесії, 27 січня делегати оберуть нового президента ПАРЄ. Швидше за все ним стане бельгійський сенатор, представник політичної групи Альянсу лібералів і демократів за Європу (ALDE) Рік Дамс.

Також під час роботи сесії до Асамблеї звернуться президенти Грузії і Молдови. Грузія зараз головує в Комітеті міністрів Ради Європи.

На сесії планується провести дебати про порушення країнами-членами ПАРЄ статутних зобов’язань.

Серед інших питань – функціонування демократичних інститутів в Польщі, доповідь про політичних в’язнів в Азербайджані.

За терміновою процедурою парламентарії можуть провести дебати щодо ситуації в Лівії та на Близькому Сході в контексті її наслідків для Європи, обговорити порушення прав людини і верховенства права в Туреччині, а також наслідки Brexit.

Делегати обговорять загрози безпеки журналістів, питання захисту свободи вірувань, а також проблеми мігрантів.

Як очікується, Асамблея прийме доповідь про стандарти виборчої системи в Білорусі.

Крім того, в кулуарах ПАРЄ заплановано проведення низки подій. На них, зокрема, буде розглядатися ситуація в окупованому Росією Криму, виконання російською стороною рішень Європейського суду з прав людини (чого РФ не дотримується), а також утримання Москвою політичних в’язнів.

Угорська делегація також запланувала проведення заходу з приводу «тривалих обмежень мовних прав в Україні».

Як повідомлялось, 17 січня Верховна Рада ухвалила рішення про відновлення участі української делегації в роботі Парламентської Асамблеї Ради Європи у 2020 році.

Нагадаємо:

  • 26 червня 2019 року у Страсбурзі ПАРЄ ухвалила рішення про підтвердження повноважень делегації РФ без жодних обмежень, попри порушення нею принципів Ради Європи. Делегації України, Грузії, Польщі, Словаччини, Литви, Латвії та Естонії оголосили демарш в ПАРЄ і покидають її сесію.
  • У регламент ПАРЄ додана норма, яка скасовує право організації накладати ключові санкції на будь-яку національну делегацію, включаючи Росію. Асамблея більше не зможе обмежувати право голосу, право виступу, право участі та голосування у комітетах асамблеї – не зважаючи на те, яких порушень припустилася держава та її депутати.
  • Делегація Верховної Ради України у ПАРЄ офіційно відмовилась від участі в осінній сесії Асамблеї з 30 вересня по 4 жовтня та в урочистостях з нагоди 70-річчя Ради Європи через повернення до роботи в ПАРЄ російської делегації без виконання вимог резолюцій Асамблеї, схвалених у відповідь на російську агресію проти України.