У ПАРЄ оскаржили повноваження делегації Росії

Новини
Парламентська Асамблея Ради Європи Фото: УНИАН

Делегати Парламентської асамблеї Ради Європи (ПАРЄ) зупинили автоматичне затвердження повноважень делегації Росії. У російській делегації заявили, що покинуть зимову сесію в разі, якщо її повноваження в Асамблеї будуть обмежені.

Відповідне голосування було ініційоване на початку зимової сесії Асамблеї, яка 27 січня відкрилася в Страсбурзі, повідомляє видання Європейська правда.

Член литовської делегації Емануеліс Зінгеріс виступив проти затвердження повноважень делегації РФ «на змістовним підставах – за порушення Росією своїх зобов’язань», в тому числі через дії Росії в Україні і Грузії.

Як вимагає регламент ПАРЄ, понад 30 депутатів встали на підтримку цієї ініціативи. Це означає, що в найближчі дні питання має бути розглянуто по суті.

Латвійський депутат Марія Голубєва одночасно виступила проти затвердження повноважень російської делегації з процедурних підстав – через те, що за російських депутатів, обраних в багатомандатному окрузі, віддавали свої голоси також жителі окупованого Криму.

Це звернення також було підтверджено кількома десятками парламентарів.

До вирішення питання по суті росіяни зможуть працювати в Асамблеї, але без права голосувати з питання підтвердження їх повноважень.

Зараз питання про повноваження росіян буде направлене в комітети, для розробки проекту рішення.

Як пояснив делегат від України Олексій Гончаренко, фінальне рішення про оскарження або підтвердження повноважень РФ має бути прийнято протягом двох перших днів роботи сесії.

Як передає агентство ТАСС, глава делегації РФ, віце-спікер Держдуми Петро Толстой заявив журналістам, що делегація Росії в ПАРЄ покине зимову сесію в разі, якщо її повноваження в Асамблеї будуть обмежені.

«Я сподіваюся, що розсудлива більшість не буде такі рішення приймати. Але якщо приймуть, ми поїдемо», – попередив Толстой.

Як повідомлялось, 17 січня Верховна Рада ухвалила рішення про відновлення участі української делегації в роботі Парламентської Асамблеї Ради Європи у 2020 році.

Нагадаємо:

  • 26 червня 2019 року у Страсбурзі ПАРЄ ухвалила рішення про підтвердження повноважень делегації РФ без жодних обмежень, попри порушення нею принципів Ради Європи. Делегації України, Грузії, Польщі, Словаччини, Литви, Латвії та Естонії оголосили демарш в ПАРЄ і покидають її сесію.
  • У регламент ПАРЄ додана норма, яка скасовує право організації накладати ключові санкції на будь-яку національну делегацію, включаючи Росію. Асамблея більше не зможе обмежувати право голосу, право виступу, право участі та голосування у комітетах асамблеї – не зважаючи на те, яких порушень припустилася держава та її депутати.
  • Делегація Верховної Ради України у ПАРЄ офіційно відмовилась від участі в осінній сесії Асамблеї з 30 вересня по 4 жовтня та в урочистостях з нагоди 70-річчя Ради Європи через повернення до роботи в ПАРЄ російської делегації без виконання вимог резолюцій Асамблеї, схвалених у відповідь на російську агресію проти України.