Росія спростить процедуру отримання громадянства РФ для громадян України та Білорусі

Новини
Фото: мвд.рф

У Росії буде спрощено процедуру набуття громадянства РФ для жителів України і Білорусі. Їх пропонують звільнити від проходження співбесіди на знання російської мови.

Про це повідомила начальник головного управління з питань міграції МВС РФ Валентина Казакова 29 січня на прес-конференції в Москві, повідомляє агентство Інтерфакс-Захід.

«Уже розроблені законопроекти, які дозволять спростити процедуру набуття громадянства нашим найближчим сусідам – громадянам Білорусі, громадянам України, яких ми пропонуємо звільнити від проходження співбесіди на визнання носіями російської мови», – сказала Казакова.

Вона додала, що для громадян цих двох держав, а також Казахстану і Молдови передбачена можливість отримання громадянства РФ після отримання посвідки на проживання.

«Чим простіше іноземному громадянину буде оформити документи, тим менше буде негативних явищ у вигляді організації незаконної міграції», – зазначила начальник управління.

28 січня Казакова в інтерв’ю газеті «Известия» повідомила, що російське громадянство в 2019 році отримали 227 тисяч жителів самопроголошених «ДНР» і «ЛНР» на українському Донбасі.

24 січня МВС РФ повідомило, що в 2019 році російське громадянство отримали або відновили 299 422 громадянина України.

За рік було прийнято 53 378 рішень про надання дозволу на проживання українцям. Зараз в Росії на підставі таких документів проживає 155 863 громадян України.

Ще 53 915 громадян України отримали в минулому році дозволи на тимчасове проживання в Росії. У країні за такими дозволами проживає 114 537 українців.

У 2017 році російське громадянство отримали 85 119 українців, у 2018 році – 83 081.

Нагадаємо: 

  • 24 квітня 2019 року президент РФ Володимир Путін підписав указ про спрощення порядку отримання російського громадянства жителями тимчасово окупованих територій Донбасу.
  • Спецпредставник Держдепартаменту США з питань України Курт Волкер заявив, що дії РФ щодо прискореного надання російського громадянства жителям українських районів Донецької та Луганської областей суперечать зусиллям по досягненню миру на Донбасі.
  • В кінці липня в ГУР Міноборони України повідомило, що російські окупаційні адміністрації на тимчасово окупованих територіях Донецької і Луганської областей вимагають від місцевих жителів, які співпрацюють з окупантами, прискорити надання документів для отримання російського громадянства.
  • 3 жовтня Європейська комісія та Європейська служба зовнішніх дій розіслали державам-членам ЄС і країнам Шенгенської зони, що не входять в ЄС, рекомендації по опрацюванню віз, які видають жителям непідконтрольних Україні районів Донецької та Луганської областей. Інструкції містять набір критеріїв, покликаних допомогти консульствам встановити фактичне місце проживання власників російських паспортів.