США збережуть обсяг військової допомоги Україні у 2021 році – The Washington Post

Новини
Фото: Facebook Посольство України в США

Адміністрація президента США запропонує в проекті бюджету на 2021 рік зберегти нинішній рівень фінансування програм військової допомоги Україні по лінії Держдепартаменту і Пентагону в розмірі 115 млн і 250 млн дол. відповідно.

Про це повідомляє видання The Washington Post.

Як вказується, в двох останніх бюджетних заявках адміністрація Дональда Трампа пропонувала скоротити військову допомогу Києву по лінії Держдепартаменту до 20 млн дол. Проте обидва рази Конгрес відкидав цю пропозицію і виділяв Україні 115 млн дол. в рамках програми так званого іноземного військового фінансування.

Видання з посиланням на джерела пише, що при підготовці бюджетного запиту на 2021 Білий дім спочатку теж хотів скоротити витрати на військову допомогу Україні по лінії Держдепартаменту до 20 млн дол., проте пізніше відмовився від цієї ідеї.

Таким чином, на 2021 рік адміністрація президента має намір відразу запросити 115 млн дол. на програму іноземного військового фінансування Держдепартаменту і 250 млн дол. по лінії Пентагону.

Як зазначає видання, обговорення розмірів допомоги Україні відбувається в момент, коли йде процес щодо імпічменту президента США Трампа в зв’язку з затриманням допомоги Україні в сфері безпеки влітку 2019 року.

Демократи стверджують, що Трамп зробив це, щоб змусити Київ оголосити про розслідування дій його політичних конкурентів, в той час як чиновники Білого дому стверджують, що президент ініціював затримку через побоювання з приводу корупції в Україні.

Нагадаємо:

  • 17 грудня 2019 року Сенат США схвалив законопроект про фінансування видатків на оборону на 2020 рік загальною сумою 738 млрд доларів. Серед інших витрат документ передбачає виділення 300 млн доларів військової допомоги Україні, а також введення санкцій проти компаній, які будують газопровід «Північний потік-2».
  • 20 грудня президент США Дональд Трамп підписав оборонний бюджет Сполучених Штатів на 2020 рік.
  • Посольство США в Києві заявило, що виділення Сполученими Штатами 300 млн доларів військової допомоги Україні підтверджує сильну двопартійну підтримку США України.