Рада розглянула лише 216 з 4018 поправок до законопроєкту про ринок землі

Новини

Верховна Рада в ході сьогоднішнього пленарного засідання встигла розглянути 32 поправки до законопроєкту про ринок землі. Нардепи продовжили розгляд з 185-ї поправки і закінчили розглядом 216-ї поправки. Жодна з поправок не була прийнята. Всього до законопроєкту про ринок землі подані 4018 поправок.

Про це повідомляє Цензор.НЕТ.

Після Години запитань до уряду і зачитування депутатських запитів парламентарії приступили до розгляду поправки до законопроєкту 2178-10 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо обігу земель сільськогосподарського призначення».

Потім народні депутати виступили із заявами, повідомленнями і пропозиціями.

Після цього спікер Дмитро Разумков закрив пленарне засідання Ради. Наступний тиждень нардепи повинні працювати в комітетах, комісіях і фракціях. Наступне чергове пленарне засідання парламенту має відбутися 18 лютого.

Верховна Рада взялася за розгляд у другому читанні законопроєкту № 2178-10 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо обігу земель сільськогосподарського призначення». Під час підготовки до другого читання даного законопроєкту запропоновані 4018 поправок.

13 листопада Верховна Рада у першому читанні та за основу проголосувала за проєкт закону №2178-10 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо обігу земель сільськогосподарського призначення», який скасовує мораторій на продаж сільськогосподарської землі.

10 грудня спікер Верховної Ради Дмитро Разумков повідомив, що дискусії з питання граничної концентрації землі сільськогосподарського призначення в одних руках тривають навколо 50 тис. га, що вчетверо нижче за цифру, закладену в законопроекті №2178-10  в першому читанні.

Нагадаємо:

  • У травні 2018  року Європейський суд з прав людини прийняв рішення в якому зазначив, що мораторій на продаж сільськогосподарської землі порушує права українців-власників цієї землі. Якщо заборону не знімуть, Україні доведеться платити компенсацію громадянам, які звернулися до ЄСПЛ.
  • Детально про тіньовий ринок землі в Україні розповів у програмі «Питання національної безпеки»(проект Центру журналістських розслідувань, ефір ТРК Чорноморська) Георгій Могильний, експерт із земельних відносин.
  • Новий уряд подав на розгляд парламенту законопроект, який має скасувати мораторій та запустити продаж аграрних земель. Обласними центрами пройшла хвиля акцій протесту, яка фінішувала під Верховною Радою України. Ініціатором усіх цих акцій була маловідома досі громадська організація – громадська спілка «Всеукраїнська аграрна Рада» (ВАР). Журналісти Центру журналістських розслідувань вирішили дізнатися, хто очолює цю спілку, хто є її членами і чому саме ця організація єдина, хто вийшов на вуличні протести?