На адмінкордоні прикордонники забороняють боржникам в’їзд до Криму

Новини
Фото: investigator.org.ua

На адмінкордоні з окупованим Кримом з кінця 2019 року Держприкордонслужба веде посилений контроль за боржниками-мешканцями півострова, яким в окремих випадках забороняють в’їзд на територію Криму.

Про це на прес-конференції в медіа-центрі IPC-Херсон повідомив завідувач сектору міністерства з питань тимчасово окупованих територій та внутрішньо переміщених осіб України у Херсонській області Денис Чистіков.

«З грудня минулого року Державна прикордонна служба України посилила контроль щодо боржників. Кримчани, що в’їжджають на підконтрольну територію України, повинні перевіряти свою заборгованість та бути впевнені у її відсутності. В разі, якщо на цих осіб відкриті виконавчі провадження, їм може бути відмовлено у в’їзді до Криму до моменту погашення всіх боргів. Це стосується заборгованості по аліментах, банківських кредитах, тобто все, що передано до розгляду Державною виконавчої служби. Особа для того, щоб повернутись на територію АРК, має одразу розрахуватися зі своїми боргами. У 2020 році нашим Міністерством було зафіксовано вже два такі випадки», – сказав Чистіков.

У прес-службі Херсонського прикордонного загону цю інформацію підтвердили та зазначили, що згідно зі статистичними даними, 20 відсотків від загальної кількості відмов на в’їзд до Криму стосується саме боржників.

Як повідомлялось, 9 лютого набули чинності затверджені урядом зміни, які спрощують порядок перетину адмінмежі з тимчасово окупованим Кримом для дітей віком до 16 років у контрольних пунктах в’їзду-виїзду. До 19 лютого в’їзд до Криму буде здійснюватися ще виключно в супроводі двох батьків або за нотаріально посвідченою згодою другого з них.

Нагадаємо:

  • 4 червня 2015 року постановою КМУ №367 було затверджено Порядок в’їзду та виїзду з тимчасово окупованої території Криму. У Держприкордонслужбі пояснили, що згідно з документом, при перетині адмінкордону з Кримом щодо громадян України, які досягли 16-річного віку діє порядок, передбачений правилами перетину державного кордону громадянами України, затверджений постановою Кабінету Міністрів України від 27 січня 1995 р №57. Саме тому для подорожі дітям необхідно мати проїзний документ дитини або паспорт громадянина України.
  • Правозахисники вважають, що неповнолітніх українців повинні випускати з Криму без перешкод, для чого необхідно внести зміни до постанови Кабміну №367, яка забороняє перетин адмінкордону з окупованих півостровом громадянам України, які не досягли 16 років, без документа дитини про виїзд за кордон.
  • 12 липня 2019 року набрала чинності постанова Кабміну України №474, яка дозволяє дітям до 16 років, у яких ще немає українського паспорта, перетинати адмінмежу з окупованим Кримом в контрольних пунктах в’їзду-виїзду (КПВВ) за свідоцтвом про народження та паспортом супроводжуючої особи.