На території РФ і Криму незаконно утримуються 116 українських політв’язнів – Денісова

Новини
Людмила Денисова, Уповноважена Верховної Ради з прав людини Фото: investigator.org.ua

За даними Уповноваженої Верховної Ради з прав людини Людмили Денісової, на сьогодні на території Росії і окупованого Криму незаконно утримуються 116 українських політв’язнів. Крім того, на півострові Росія продовжує незаконний призов до своїх Збройних Сил та кримінально переслідує тих, хто не бажає служити в російській армії.

Про це омбудсмен України повідомила на своїй сторінці у Facebook.

«Найголовніше – питання політв’язнів. Наразі вже 116 наших громадян незаконно утримуються на території РФ і тимчасово окупованого Криму. Ми про кожного знаємо. Ми постійно спілкуємось з адвокатами, рідними політв’язнів та правозахисними організаціями. Цей список також є у президента України, і він особисто піклується та розв’язує питання щодо їх повернення на Батьківщину», – написала Денісова.

Вона також нагадала, що в Криму продовжується порушення прав громадян призовного віку, адже в червні 2019 року відбувся вже дев’ятий призов до лав Збройних Сил РФ, під час якого було призвано щонайменше 3300 чоловіків. З урахуванням цієї цифри загальна кількість кримських призовників з 2015 року становить щонайменше 18 тис. чоловіків.

«На сьогодні вже є 29 вироків відносно наших громадян, які втікали і не хотіли служити в збройних силах країни-агресора. Зараз вони відбувають покарання, але коли вийдуть з місць несвободи, будуть знову призвані до ЗС Росії. Ми повинні також піклуватись і про їх права», – додала омбудсмен.

Нагадаємо:

  • У грудні 2019 року координатор Кримської правозахисної групи Ольга Скрипник повідомила, що Росія незаконно утримує за гратами по «кримським справах» 88 осіб, які зараз утримуються в СІЗО і колоніях окупованого Криму, а також в СІЗО на території РФ.
  • У січні 2019 року міжнародна правозахисна організація Human Rights Watch в доповіді «Всевітній звіт 2020» відзначила, що російська «влада» окупованого Криму продовжує переслідувати кримських татар і притягувати їх до кримінальної відповідальності за надуманими обвинуваченнями в злочинах терористичної спрямованості.
  • За даними КПГ, у 2019 році в окупованому Криму 43 людини були незаконно позбавлені волі через політичні та релігійні переслідування, хоча формально вони були обвинувачені за різними кримінальними статтями.