Ще один «слуга народу» хоче постачати воду до Криму

Новини
Народний депутат фракції «Слуга народу» Юрій Камельчук Фото: Facebook Юрій Камельчук

Народний депутат парламентської фракції «Слуга народу» Юрій Камельчук вважає, що Україна має відновити водопостачання окупованого Криму і запропонував укласти з Росією спеціальний контракт на постачання дніпровської води на півострів.

Про це Камельчук заявив в ефірі телеканалу «Наш», коментуючи висловлювання глави фракції «Слуга народу» Давида Арахамії про можливість постачати воду до Криму в обмін на поступки Росії на переговорах по Донбасу, навіть попри те, що той уже вибачився за свої слова та заявив, що його не так зрозуміли.

«Українці живуть і на окупованих територіях Луганської і Донецької областей, і в Криму. (Постачання води – ред.) – це не підтримка окупантів, а підтримка українців. Ми ж хочемо повернути ці території? Хочемо … Довгострокова помилка тих людей, які кажуть: «А давайте ми зараз не будемо постачати воду». Мені не зрозуміло, це ми що, Крим, який ми хочемо повернути, де, в тому числі, живуть українці, де є родючі землі, – ми хочемо висушити? Якщо ми так будемо думати, то ми через років 5-10 самі можемо не захотіти цю от пустелю», – сказав нардеп.

За його словами, у цьому питанні треба думати стратегічно «трохи більше ніж 10 днів наперед, чи на півроку або на рік наперед».

«Чому б нам не укласти (з Росією – ред.) якийсь спеціальний контракт на водопостачання», – зазначив Камельчук і жартома додав, що воду можна продавати за такою ж ціною, за якою РФ продає Україні газ.

«Що стосується води – треба далі продовжувати говорити і думати більш довгостроково що буде через 10-20 років», – підсумував він.

При цьому увечері 12 лютого Давид Арахамія опублікував на своїй сторінці у Facebook пост, в якому попросив вибачення у тих громадян України, яких «могли образити» слова в ефірі телеканалу «Прямий» про можливість відновлення водопостачання до окупованого Криму. Водночас він завив, що його слова «були вирвані з загального контексту і насправді були трактовкою припущень, озвучених не мною».

«Ідея про відновлення постачання води на півострів в обмін на виведення російських військ з Донбасу не моя. Якщо ви уважно подивитеся ефір, то побачите, що таку постановку питання озвучив ведучий і запитав, яка моя особиста думка з цього приводу», – написав голова фракції «Слуга народу».

Він також наголосив, що у фракції «ніколи не піднімалося питання про відновлення водопостачання до Криму». «Наша позиція була і залишається незмінною – Автономна Республіка Крим є незаконно анексованою частиною України, відновлення суверенітету над якою ми будемо добиватися всіма законними способами», – зазначив він.

Про те, що в Україні та її керівництва відсутня чітка та узгоджена політика щодо окупованих територій, яскравим індикатором чого є питання постачання води до Криму, читайте в матеріалі Центру журналістських розслідувань «Як «слуги» топлять Зеленського у дніпровській воді»

Нагадаємо:

  • 11 лютого 2020 року голова парламентської фракції «Слуга народу» Давид Арахамія назвав «достатнім компромісом» подачу дніпровської води до окупованого Росією Криму в обмін на поступки Росії у переговорах щодо Донбасу.
  • Голова Меджлісу кримськотатарського народу Рефат Чубаров вважає неприпустимим відновлення подачі дніпровської води до окупованого Криму Північно-Кримським каналом, яка була припинена у 2014 році. 
  • Керівник Офісу президента України Андрій Єрмак заявив, що заява голови парламентської фракції «Слуга народу» Давида Арахамії про можливість подачі дніпровської води до окупованого Криму є особистою думкою Арахамії. Він додав, що ніколи не обговорював з заступником керівника Адміністрації президента Російської Федерації Дмитром Козаком тему подачі дніпровської води до окупованого Криму. 
  • 5 лютого 2020 року постійний представник президента України в АРК Антон Кориневич заявив, що інформація про можливе відновлення водопостачання в окупований Крим не відповідає дійсності.
  • Після окупації Криму Україна в квітні 2014 року року припинила   подачу води на півострів з річки Дніпро через Північно-Кримський канал.