Опублікувана синхронізована база даних юридичних осіб, до яких запроваджені санкції України, США та ЄС

Новини
санкции

Моніторингова група Інституту Чорноморських стратегічних досліджень, Майдану закордонних справ та інтернет-видання BlackSeaNews опублікували дані щодо створення синхронізованої бази даних юридичних осіб, до яких запроваджені санкції України, США та ЄС у зв’язку з російською агресією проти України.

Про це пише сайт BlackSeaNews.

Загалом у списках юридичних осіб, що знаходяться під санкціями України, США та ЄС, міститься 1270 підприємств і політичних та мілітарних організацій.

«В наведеній у додатку таблиці – 1278 юросіб, але 8 з них були виключені з українських списків у березні 2019 року. Зокрема, наприклад, ВАТ «Молдовський металургійний завод» у Придністров’ї. Чому? Питання до тих, хто готував цей Указ Президента.

На сьогодні в українському списку міститься 1137 юридичних осіб, у списку США – 469, ЄС – 68.

На жаль, логіка формування українських списків не є прозорою та професійною на погляд спостерігача. Деякі підприємства переносилися з попереднього списку у наступний (як є – без відображення змін, що відбулися з цими підприємствами, без виправлення існуючих помилок), деякі залишалися в «старих» списках (до речі, по низці юросіб строк дії санкцій добігає кінця вже навесні 2020). Іншого, консолідованого, офіційного списку підприємств під санкціями України нами не знайдено», – йдеться в повідомленні.

Незважаючи на велику кількість юридичних осіб в санкційних списках України, ми змушені констатувати відсутність в державі ефективного механізму роботи з санкціями, пишуть дослідники.

«Відсутність постійно діючого ефективного органу (підрозділу), що відповідав би за якість списків, довга та громіздка процедура погоджень призводять не тільки до появи раз на рік списків, які одразу потрібно виправляти (але нікому), але й створюють на кожному етапі корупційні можливості.

У відкритому доступі повинна бути повна та зручна для користування база даних щодо осіб, які перебувають під санкціями.

В законодавстві України немає механізму контролю виконання санкцій та механізму відповідальності за їх порушення. Зовсім. Без законодавчих змін, які повинні запровадити ці механізми, українські санкції і надалі відіграватимуть здебільшого декоративну роль.

Власне, предмет санкцій України (перелік конкретних обмежень до конкретної особи) не був предметом детального аналізу в нашій роботі, але й зверхнього погляду достатньо, щоб бачити подекуди відсутність логіки та рекомендувати ретельно переглянути санкційні обмеження для досягнення ефективності санкцій», – йдеться в повідомленні.

У повному обсязі базу даних станом на 1 лютого 2020 року можна подивитися та скачати тут.

Нагадаємо:

  • 19 березня 2019 року президент України увів в дію рішення РНБО про розширення санкційних списків фізичних і юридичних осіб РФ, які причетні до будівництва Керченського мосту, нападу на кораблі ВМСУ біля Керченської протоки, організовували псевдовибори на окупованих територіях Донбасу та Криму, незаконно використовують музейне зібрання України. До списку також додані керівники Ради Федерації та депутати Держдуми РФ.
  • Переліки фізичних та юридичних поповнились громадянами Росії, санкції США до яких були застосовані ще 2014 року. Серед них – 25 державних діячів та бізнесменів, відсутність яких в списку РНБО були виявлені Центром журналістських розслідувань при співставленні зі списком США.
  • Також до оновленого українського списку санкцій включено російські компанії-перевізники, що брали участь у перевезенні російських військ та техніки до Криму під час анексії, компанії, які будували Керченський міст та газопровід Краснодарський край – Крим, а також компанії російських олігархів – Олега Дерипаски, Олексія Мордашова та Геннадія Тимченка.
  • Санкції щодо РФ через анексію Криму з боку США і ЄС були введені в грудні 2014 року.
  • 4 березня 2019 року президент США Дональд Трамп продовжив ще на рік пакет санкцій, введених указами як попереднього президента Барака Обами, так і нинішньою адміністрацією Білого дому, проти Росії за незаконну окупацію і анексію Криму.