РФ визнала загрозою ситуацію з питною водою в Криму, але відмовилася профінансувати будівництво комунікацій – джерело ZN.UA

Новини
Симферопольское водохранилище

Влада РФ відповіла відмовою на прохання голови окупаційної адміністрації Криму Сергія Аксенова виділити кошти на будівництво інженерних комунікацій на території півострова у зв’язку з проблемами постачання питної води.

Заступник міністр економічного розвитку РФ Сергій Назаров повідомив Аксенову про те, що в Сімферополі, Сімферопольському та Бахчисарайському районах Криму ситуація з постачанням води визнана «як загроза природної надзвичайної ситуації регіонального характеру», випливає з їх листування, яку ZN.UA надало джерело в одній з українських спецслужб.

«Спрямованим вами листом повідомлено, що ситуація, що склалася на території міського округу Сімферополь, Сімферопольського району та Бахчисарайського районів, визнана як загроза природної надзвичайної ситуації регіонального характеру», – йдеться в листі Назарова Аксенову.

Російський уряд відмовився виділяти кошти окупаційної адміністрації Криму на будівництво комунікацій.

«Мінекономрозвитку РФ не підтримує пропозиції щодо виділення додаткових коштів з резервного фонду уряду РФ щодо попередження і ліквідації надзвичайних ситуацій та наслідків стихійного лиха на здійснення будівельно-монтажних робіт по об’єктах включеними у федеральну цільову програму «Соціально-економічний розвиток республіки Крим і Севастополя до 2022 року», – написав Назаров Аксенову.

Джерело розповіло, що в цьому контексті згадується об’єкт Петровські висоти, який окупаційна влада просто не здатна забезпечити питною водою та іншими комунікаціями.

«Відповідно Аксенов хоче отримати гроші з резервного фонду, але йому відмовляють», – сказало джерело ZN.UA.

«Щодо розробленої проєктно-кошторисної документації на запропоновані об’єкти державна експертиза не проведена. При цьому в цілях випереджальної реалізації Об’єкта, що реалізується в рамках заходу програми «Будівництво інженерних мереж Петровські висоти Сімферополя», необхідно виділити його в окремий етап, а також внести відповідні зміни до обґрунтованої документації, підготовлену відповідно до вимог постанови уряду РФ від 12 серпня 2008 року, номер 590», – йдеться в документі.

Про те, що в Україні та її керівництва відсутня чітка та узгоджена політика щодо окупованих територій, яскравим індикатором чого є питання постачання води до Криму, читайте в матеріалі Центру журналістських розслідувань «Як «слуги» топлять Зеленського у дніпровській воді»

Нагадаємо:

  • 11 лютого 2020 року голова парламентської фракції «Слуга народу» Давид Арахамія назвав «достатнім компромісом» подачу дніпровської води до окупованого Росією Криму в обмін на поступки Росії у переговорах щодо Донбасу.
  • Голова Меджлісу кримськотатарського народу Рефат Чубаров вважає неприпустимим відновлення подачі дніпровської води до окупованого Криму Північно-Кримським каналом, яка була припинена у 2014 році. 
  • Керівник Офісу президента України Андрій Єрмак заявив, що заява голови парламентської фракції «Слуга народу» Давида Арахамії про можливість подачі дніпровської води до окупованого Криму є особистою думкою Арахамії. Він додав, що ніколи не обговорював з заступником керівника Адміністрації президента Російської Федерації Дмитром Козаком тему подачі дніпровської води до окупованого Криму. 
  • 5 лютого 2020 року постійний представник президента України в АРК Антон Кориневич заявив, що інформація про можливе відновлення водопостачання в окупований Крим не відповідає дійсності.
  • Після окупації Криму Україна в квітні 2014 року року припинила   подачу води на півострів з річки Дніпро через Північно-Кримський канал.