РФ має відпустити затриманих українських рибалок через 10 днів після арешту – глава Держприкордонслужби

Новини
Фото: пресслужба «прикордонного управління ФСБ РФ по Республіці Крим»

РФ має відпустити затриманих українських рибалок через 10 днів після арешту, але якщо буде доведено, що рибалки «займалися браконьєрством», їм загрожує кримінальна відповідальність на території РФ.

Про це голова Державної прикордонної служби України Сергій Дейнеко заявив на пресконференції, пише «Інтерфакс-Україна».

«Ми знаємо всіх громадян, які затримані. Рибалки перебувають у слідчому ізоляторі в Керчі. «Учора їх було притягнуто до адміністративної відповідальності у вигляді арешту на десять діб. Після цього в установленому порядку їх має бути повернено на територію України. Однак, якщо буде доведено їхню участь в браконьєрській діяльності, то за це вже передбачено кримінальну відповідальність», – сказав Дейнеко.

За його словами, росіяни затримали українців на судні на відстані 30 миль від берега. Дейнеко нагадав, що акваторія Азовського моря, відповідно до угоди між Україною та РФ, визначена як акваторія, в якій здійснюється спільне використання водних ресурсів, тому російські прикордонники мали право зупинити судно, оглянути, перевірити документи.

«Ми маємо лише відео, оприлюднене російською стороною, де власник судна нібито зізнається в тому, що громадяни України не мали при собі документів, які підтверджують їхню особу і які дозволяли б вилов риби. І, відповідно, мали заборонене знаряддя для рибного лову. Але я наголошую, що цю інформацію ми наразі не можемо підтвердити», – зазначив Дейнеко.

Фото: Державна прикордонна служба України / Facebook

Голова Держприкордонслужби України також звернув увагу, що пост технічного спостереження українських прикордонників зафіксував вихід у море маломірного судна.

«Ми вже встановлювали, що зберігання цього плавального засобу здійснювалося з порушеннями, поза встановленими пунктами базування», – додав він.

Дейнеко зазначив, що своїми діями власник судна порушив постанову Кабінету Міністрів, яка чітко визначає, яким чином і з чийого дозволу здійснюється вихід у море плавального засобу. «Тому власника судна буде притягнуто на території України до адміністративної відповідальності, це незначний штраф, у зв’язку з лояльністю нашого законодавства, не більше ніж 170 грн», – зазначив він.

Уповноважена Верховної Ради з прав людини Людмила Денісова закликала омбудсмена РФ Тетяну Москалькову надати всі анкетні дані по затриманих ФСБ українських рибалках – жителях Запорізької області, захоплених російськими прикордонниками в західній частині Азовського моря.

Нагадаємо:

  • 15 лютого в західній частині Азовського моря співробітники «прикордонного управління ФСБ РФ по Республіці Крим» затримали маломірне судно з чотирма громадянами України на борту. Судно вийшло в море села Райнівка Приморського району Запорізької області. У «кримському прикордонного управління ФСБ РФ» стверджують, що українські рибалки займалися незаконним виловом камбали-калкана, не підкорялися вимогам прикордонників, намагались втекти і у них не було документів. «Кримський омбудсмен» Лариса Опанасюк повідомила, що поки команда судна затримана на 48 години до з’ясування обставин.
  • Главк Нацполіції в АРК та Севастополі під процесуальним керівництвом прокуратури автономії відкрив кримінальне провадження за фактом незаконного захоплення в Азовському морі прикордонниками ФСБ РФ українського судна з чотирма рибалками на борту.