Арбітражний трибунал в Гаазі підтвердив свою юрисдикцію у справі про порушення РФ Конвенції ООН з морського права в Керченській протоці та Азовському морі

Новини
моряки

Арбітражний трибунал в Гаазі затвердив свою юрисдикцію щодо розгляду судової суперечки України з Росією про порушення Москвою міжнародного морського права в Азовському морі і Керченській протоці.

Про це повідомляє прес-служба МЗС України.

«Трибунал відхилив позицію Росії про відсутність юрисдикції у справі України і встановив, що він розгляне важливі аспекти вимог України, в тому числі пов’язані з порушеннями Росією UNCLOS в Керченській протоці та Азовському морі.

Починаючи з 2014 року, Росія перешкоджає Україні у використанні природних ресурсів із власних морських районів, включаючи рибні ресурси та величезні запаси нафти та газу. Росія також нехтувала охороною навколишнього середовища та завдавала шкоди міжнародному судноплавству, в тому числі шляхом незаконного будівництва Керченського мосту, неправомірних зупинок суден, а також захоплення українських бурових установок.

Сьогодні Трибунал відхилив спроби Росії уникнути відповідальності за її поведінку в Азовському морі та Керченській протоці. Росія намагалася виключити ці два життєво важливі міжнародні водні шляхи зі сфери регулювання міжнародного морського права.

Трибунал погодився з Україною, що вимога Росії про статус внутрішніх вод не є належним приводом для заперечення юрисдикції, це питання слід вирішувати на стадії розгляду справи по суті. Рішення означає необхідність здійснення юридичної експертизи незаконного будівництва Росією Керченського мосту та зупинок суден в Азовському морі, які завдають шкоди міжнародному судноплавству.

Ухвалюючи рішення про те, що справа України перейде до розгляду по суті, Трибунал дійшов висновку, що він не має юрисдикції щодо частини вимог, які стосуються прав України як прибережної держави у водах поблизу Криму, оскільки не має юрисдикції вирішувати питання суверенітету над півостровом.

У той же час, Трибунал чітко визначив, що визнання ним наявності спору щодо територіальної приналежності Криму ніяким чином не означає визнання будь-яких змін такого статусу.

Таким чином рішення Трибуналу підтверджує наявний міжнародний консенсус щодо невизнання незаконної анексії Криму Російською Федерацією і не підтримує вимогу Росії щодо суверенітету.

Сьогоднішнє рішення є прямим запереченням позиції Росії, що її односторонні дії захищені від юридичних оскаржень.

Україна здійснюватиме підготовку для належного представлення справи по суті перед Арбітражним трибуналом. Після вивчення письмових подань сторін Трибунал проведе слухання по суті.

Сьогоднішня перемога – це ще один успіх для України в притягненні Росії до відповідальності за її порушення міжнародного права. У листопаді 2019 року Міжнародний суд ООН («МС ООН») відхилив заперечення Росії щодо юрисдикції у справі України за договорами щодо фінансування тероризму та расової дискримінації. Вперше Росії доведеться відповідати за свої порушення міжнародного права перед Світовим судом. У травні 2019 року Україна також отримала історичне рішення Міжнародного трибуналу з морського права, який наказав звільнити три військово-морські судна та двадцять чотири члени їх екіпажів, яких Росія затримала.

Відповідно до Правил процедури, Рішення Арбітражного Трибуналу буде оприлюднено після того, як сторони висловлять свої можливі заперечення щодо наявності у тексті рішення конфіденційної інформації, але не пізніше, ніж через 21 день після його ухвалення».

Нагадаємо:

  • 25 листопада 2018 року кораблі Прикордонної служби ФСБ РФ і ЧФ РФ обстріляли і захопили два малих броньованих артилерійських катери «Бердянськ» і «Нікополь» та рейдовий буксир «Яни Капу» ВМС України, що після невдалої спроби пройти Керче-Єнікальским каналом до Маріуполя, взяли курс на Одесу і вийшли з 12-мильної зони від узбережжя Криму.
  • В березні 2019 року була опублікована доповідь Управління Верховного Комісара з прав людини (УВКПЛ) ООН, згідно з якою всі 24 захоплених військових моряки наділені статусом військовополонених і знаходяться під захистом III Женевської конвенції.
  • 25 травня Міжнародний трибунал по морському праву зобов’язав РФ негайно звільнити захоплених в нейтральних водах Чорного моря українських моряків і кораблі. Таким чином, суд відповідно до Конвенції ООН з морського права задовольнив ключова вимога України у справі про тимчасові заходи, які повинна здійснити РФ.