В Україні отримують пенсію понад 630 тисяч пенсіонерів-переселенців – ПФУ

Новини
Фото: investigator.org.ua

В Україні в січні отримали пенсії понад 630 тисяч пенсіонерів-переселенців з Донбасу і Криму.

Про це йдеться в листі голови правління Пенсійного фонду України (ПФУ) Євгенія Капінуса, який опублікувала глава комітету Верховної Ради з питань соціальної політики та захисту прав ветеранів Галина Третьякова на своїй сторінці в Facebook.

«За оперативними даними, в січні 2020 року проведено виплату пенсій 632,4 тис. пенсіонерів з числа внутрішньо переміщених осіб. Загальна сума виплачених пенсій зазначеним особам – 3,0 млрд грн. Середній розмір пенсії – 4714,78 грн», – йдеться в документі.

Також повідомляється, що в січні 2020 року до органів ПФУ надійшло 1,3 тисяч звернень від внутрішньо переміщених осіб про проведення виплати пенсій за новим місцем проживання.

Нагадаємо:

  • За даними Українського офісу ООН з координації гуманітарних питань, понад 560 тисяч людей похилого віку були позбавлені доступу до пенсій на Донбасі через бюрократичні перепони.
  • 26 листопада 2019 року в Верховній Раді зареєстрували законопроєкт №2083-д «Про внесення змін до деяких законів України щодо реалізації права на пенсію». Він повинен вирішити питання виплати пенсії громадянам, які проживають на тимчасово непідконтрольних української влади територіях. Зокрема, законопрєкт передбачає відв’язування виплати пенсій від статусу внутрішньо переміщеного особи.
  • Законопроєкт щодо пенсій не передбачає виплат безпосередньо на непідконтрольних Україні територіях Донецької та Луганської областей, а також в анексованому Криму. Голова Комітету Верховної Ради України з питань прав людини, деокупації та реінтеграції тимчасово окупованих територій Дмитро Лубінець пояснив, яким чином планується виплачувати пенсії і заборгованність по ним громадянам України з тимчасово окупованих територій ОРДЛО відповідно до нового законопроєкту №2083-д. За його словами, людина буде отримувати пенсію за цей місяць і автоматично ще одну пенсію за рахунок того боргу, який вже є перед цією людиною з боку України.
  • 5 лютого 2020 року Верховна Рада відправила на повторне читання законопроект №2083-д про право на пенсію для жителів ОРДЛО – «Про внесення змін до деяких законів України щодо реалізації права на пенсію».