Зеленський підписує указ про проголошення 26 лютого Днем спротиву окупації Криму та Севастополя

Новини
Президент України Володимир Зеленський Фото: Facebook Офіс президента України

Президент України Володимир Зеленський підписує указ про проголошення 26 лютого Днем спротиву окупації Автономної Республіки Крим та міста Севастополь, який буде відзначатись щорічно.

Про це глава держави заявив в ході виступу на форумі «Age of Crimea» («Час Криму»), присвяченому Дню кримського спротиву російській окупації, який 26 лютого проходить в Києві, повідомляє Центр журналістських розслідувань.

«В цей день шість років тому в Сімферополі відбулось найбільше зібрання на підтримку цілісності та єдності нашої держави. Вшановуючи мужність та героїзм всіх учасників мітингу сьогодні мною підписується указ про День спротиву окупації Автономної Республіки Крим та міста Севастополь. Цей день буде відзначатись щорічно 26 лютого», – сказав Зеленський.

За його словами, повернення Криму до України – це не просто його мета як президента, або позиція як громадянина України.

«Це не тільки наша спільна мрія, це – запорука безпеки на планеті. Це відновлення віри в міжнародне право та віри в справедливість. Ми знаємо, що світове співтовариство нас підтримує, не заспокоїться та продовжить з нами цю роботу, цю велику боротьбу. І ми знаємо, що цей день обов’язково настане, і я вірю, що наш чемпіон Олександр Усик проведе бій в Судаку, наша Джамала дасть концерт у Коктебелі, Олег Сенцов презентує нову стрічку в Ялті, а Меджліс кримськотатарського народу зможе повернутись до себе до Сімферополя на вулицю Шмідта в будинок №2, в свою рідну та законну будівлю», – додав президент.

Як повідомлялось, 26 лютого в Києві проходить форум «Age of Crimea» («Час Криму»), присвячений Дню кримського спротиву російській окупації.

16 січня 2020 року група народних депутатів закликала президента Володимира Зеленського офіційно проголосити 26 лютого Днем кримського опору російської окупації, який пропонується відзначати на державному рівні.

Нагадаємо:

  • 26 лютого 2014 року біля кримського парламенту відбулися два мітинги – за збереження територіальної цілісності України, організований Меджлісом кримськотатарського народу, і сепаратистський мітинг прихильників «Русского единства». Організаторами заходів виступили голова Меджлісу Рефат Чубаров і лідер «Русского единства» Сергій Аксенов. Тоді в результаті тисняви і сутичок двоє людей загинули.
  • 27 лютого 2014 року будівлі ВР і Радміну АРК були захоплені озброєними російськими спецназівцями без розпізнавальних знаків. В цей же день над будівлями були підняті російські прапори. Також перекинуті з Росії військові без розпізнавальних знаків окупували весь Крим, поставивши блокпости на в’їздах і зайнявши аеропорт.
  • 16 березня 2014 року в Криму і Севастополі пройшов незаконний «референдум», за результатами якого 96,77% виборців республіки і 95,6% виборців Севастополя нібито проголосували за приєднання Криму до Росії.