Шість років окупації Криму не зломили волю кримських татар, вони залишаються вірними Україні – Меджліс

Новини
Фото: RFE/RL

Шість років незаконної окупації Криму Росією не зломили волю кримських татар та кримчан різних національностей. Вони й надалі залишаються вірними Україні.

Про це йдеться у заяві Меджлісу кримськотатарського народу зв’язку з Днем кримського опору російській окупації, яку опублікував голова Меджлісу Рефат Чубаров.

«Шість років тимчасової окупації Криму не зломили волю кримськотатарського народу і значної частини жителів Криму різних національностей. Вони залишаються вірними Українській державі і відданими своїй землі, організовуючи мирні ненасильницькі акції опору російським окупантам», – йдеться у документі.

У Меджлісі наголосили, що тимчасова окупація Криму та спроба його анексії, що тривають вже 6 років, є актом кричущого порушення Росією норм і принципів міжнародного права, суверенітету і територіальної цілісності України.

«У тимчасово окупованому Російською Федерацією Криму відбуваються масові злочини проти жителів Криму, зокрема вбивства, розкрадання, насильницькі зникнення, політично мотивовані переслідування, дискримінації, утискі, залякування, насильство, довільні затримання і арешти, тортури і жорстоке поводження, зокрема з метою домогтися свідчень, і розміщення в психіатричні стаціонари, примусове переміщення або депортації з Криму до Російської Федерації, а також зафіксовані посягання на інші основні свободи, включаючи свободу висловлення думок, свободу релігії або переконань, свободу асоціації та право на мирні зібрання. Російські окупанти піддають особливому переслідуванню кримськотатарський народ – корінний народ Криму», – зазначається в заяві.

Також у Меджлісі вказали, що РФ заохочує політику і реалізує практику, спрямовані на зміну демографічного та етнічного складу Криму, з одного боку, витісняючи за межі Криму кримських татар, з іншого – переміщаючи частину свого власного цивільного населення на окуповану нею територію півострова.

У представницькому органі кримських татар не сумніваються в неминучості деоккупації Криму. «Слід також зазначити, що розвиток звільненого від російської окупації Криму пов’язується з визначенням його статусу як кримськотатарської національно-територіальної автономії у складі Української держави», – йдеться в заяві.

Члени Меджлісу також вказали, що з метою якнайшвидшої деокупації Криму і відновлення територіальної цілісності України в рамках її міжнародно-визнаних кордонів у своїй діяльності виходять з важливості постійної взаємодії і співпраці з вищими органами державної влади і управління України – президентом, Верховною Радою та Кабінетом Міністрів України, а також з політичними партіями та громадськими організаціями України, міжнародними організаціями, політичними і громадськими діячами в різних країн.

«З нагоди Дня кримського опору російській окупації Меджліс кримськотатарського народу звертається зі словами особливої вдячності і підтримки до кримськотатарського народу та всіх мешканців тимчасово окупованого Криму, які зберігають вірність Українській державі. Меджліс кримськотатарського народу запевняє про свою рішучість і готовність й далі слідувати всім формам діяльності у межах законодавства України і міжнародного права з метою якнайшвидшої деокупації Криму», – йдеться у заяві.

Як повідомлялось, 26 лютого в Києві проходить форум «Age of Crimea» («Час Криму»), присвячений Дню кримського спротиву російській окупації.

Президент України Володимир Зеленський заявив на форумі, що підписує указ про проголошення 26 лютого Днем спротиву окупації Автономної Республіки Крим та міста Севастополь, який буде відзначатись щорічно.

Нагадаємо:

  • 26 лютого 2014 року біля кримського парламенту відбулися два мітинги – за збереження територіальної цілісності України, організований Меджлісом кримськотатарського народу, і сепаратистський мітинг прихильників «Русского единства». Організаторами заходів виступили голова Меджлісу Рефат Чубаров і лідер «Русского единства» Сергій Аксенов. Тоді в результаті тисняви і сутичок двоє людей загинули.
  • 27 лютого 2014 року будівлі ВР і Радміну АРК були захоплені озброєними російськими спецназівцями без розпізнавальних знаків. В цей же день над будівлями були підняті російські прапори. Також перекинуті з Росії військові без розпізнавальних знаків окупували весь Крим, поставивши блокпости на в’їздах і зайнявши аеропорт.
  • 16 березня 2014 року в Криму і Севастополі пройшов незаконний «референдум», за результатами якого 96,77% виборців республіки і 95,6% виборців Севастополя нібито проголосували за приєднання Криму до Росії.