В утримуваних в СІЗО Криму і РФ політв’язнів Смаїлова і Умерова значно погіршилось здоров’я – Денісова

Новини
Фото: ctrcenter.org

В утримуваних в СІЗО окупованого Криму і Ростовської області РФ фігурантів сфабрикованої ФСБ «справи кримських мусульман» Едема Смаїлова (друга бахчисарайська група – ред.) і Шабана Умерова (друга сімферопольска група – ред.) значно погіршився стан здоров’я. Омбудсмен України Людмила Денісова вимагає від російського омбудсмена Тетяни Москалькової терміново вжити заходи для надання їм кваліфікованої медичної допомоги.

Про це Уповноважена Верховної Ради з прав людини Денісова повідомила на своїй сторінці у Facebook.

«Шабан Умеров, який тримається в «ФКУ СИЗО 1 УФСИН России по Республике Крым и г. Севастополю», має хронічні проблеми з серцем. Він скаржиться на сильний серцевий біль, який посилюються у вечірній час. Тривале ненадання лікування може призвести до інфаркту. Тюремний лікар-терапевт також підтвердив наявне захворювання серця», – зазначила Денісова.

Крім того, додала вона, у Едема Смаїлова, який утримується в «ФКУ СИЗО 1 ГУФСИН России по Ростовской области», через неналежні умови тримання загострився хронічний гайморит. Водночас адміністрацією пенітенціарної установи ігноруються його неодноразові звернення щодо надання окуляр для зору.

«Вимагаю від Уповноваженого з прав людини в РФ Тетяни Москалькової належного реагування на порушення прав громадян України та терміново вжити заходів з метою їх відновлення. Зокрема, сприяти проведенню повного медичного обстеження обох громадян України та невідкладно надати кваліфіковану лікарську допомогу», – завила Денісова.

Вона також попросила представників міжнародних правозахисних організацій та місій вжити дієвих заходів задля відновлення прав незаконно утримуваних громадян України та не допускати їх порушення.

Нагадаємо:

  • 21 травня 2018 року російські силовики провели обшуки в Бахчисараї у координатора об’єднання «Кримська солідарність» Сервера Мустафаєва і в селі Долинне Бахчисарайського району у Едема Смаїлова. Активістів затримали за підозрою в нібито причетності до організації «Хізб ут-Тахрір», забороненої в РФ. 22 травня «Київський районний суд» Сімферполя заарештував Мустафаєва і Смаїлова.
  • 27 березня 2019 року в Криму російські силовики провели обшуки в 25 будинках кримських татар. Обшуки пройшли в селі Строгонівка Сімферопольського району і в мікрорайоні Кам’янка Сімферополя. У ФСБ РФ заявили, що в Криму затримано 20 осіб, «підозрюваних в участі в релігійній організації «Хізб ут-Тахрір», забороненій в РФ. Серед затриманих був і Шабан Умеров. 27 і 28 березня «Київський райсуд» Сімферополя заарештував всіх затриманих активістів. В ФСБ заявили, що в окупованому Криму провели обшуки у прихильників організації «Хізб ут-Тахрір», діяльність якої заборонена в Росії.