Посол Туреччини оглянув земельну ділянку в Генічеську, де пропонують будувати житло для переселенців з Криму

Новини
Фото: genichesk.ipc.org.ua

Турецька делегація на чолі з послом Туреччини в Україні Ягмуром Ахметом Гюльдере 27 лютого оглянула в Генічеську Херсонської області земельну ділянку, на якій пропонується розпочати будівництво житла для переселенців з окупованого Криму, допомогу в якому пообіцяв надати президент Туреччини Реджеп Ердоган.

Більш детальне обговорення проєкту забудови разом з представниками обласної та міської влади відбудеться 28 лютого у Херсоні, повідомляє сайт IPC-Генічеськ.

«Ми подивилися одну з тих ділянок, яку ми плануємо під забудову. Завтра будемо дивитися такі ж ділянки у місті Херсоні. Зараз ми займемось більш детальною підготовкою планів, документів, завтра буде нарада з цього приводу для того, щоб деталізувати цей проєкт», – розповів журналістам заступник голови Херсонської облдержадміністрації Сергій Козир.

На його думку, житло у новобудові мають надавати не тільки переселенцям, а й іншим пільговим категоріям громадян.

«Розглядається питання розміщення не тільки кримських татар, розглядається розміщення тимчасово переміщених осіб, а також людей інших пільгових категорій, які стоять в черзі на отримання житла. Більш детальна інформація, пропорція надання цього житла буде вирішена пізніше», – сказав заступник голови ХОДА.

«Генічеський район безпосередньо межує з тимчасово окупованою територією, тому для мене це той район, який має бути лакмусовою стрічкою для того, щоб люди по той бік бачили, що вони не забуті, і держава Україна про них піклується: і будівництвом КПВВ, і будівництвом житла, іншої інфраструктури», – додав він.

Фото: genichesk.ipc.org.ua

В свою чергу посол Туреччини завірив у підтримці українського народу.

«Ми не визнаємо незаконну анексію, ми підтримуємо українських друзів, і наших братів, кримських татар, думаю, сьогодні перший крок того будівництва, про який домовились наші президенти», – сказав Ягмур Гюльдере.

Міський голова Генічеська Олександр Тулупов розповів, що після вирішення всіх нормативних питань в рамках українського законодавства міськрада готова надати будь-яку допомогу іноземним інвесторам.

«Всі зацікавленні особи і структурні підрозділи отримали завдання та необхідну інформація по даній земельній ділянці для того, щоб конкретніше можно було планувати будівництво містечка», – повідомив голова Генічеської РДА Андрій Онищенко.

Нагадаємо:

  • На початку січня 2020 року в Херсонській ОДА повідомили про плани створити на території області місця компактного проживання для переселенців з окупованих Криму і Донбасу. Як варіант розглядалось місто Генічеськ.
  • 3 лютого 2020 року турецький президент Реджеп Ердоган після зустрічі з Володомиром Зеленським в Києві заявив, що Туреччина допоможе Україні забезпечити житлом близько 500 сімей кримських татар. «Ми прийняли з моїм товаришем рішення побудувати разом з розвитком інфраструктури житло для 500 сімей. Наші міністри обговорять питання і ми разом будемо діяти. Наші фахівці приїдуть, все досліджують, зроблять план, зроблять проект», – сказав Ердоган.
  • 13 лютого президент Володимир Зеленський повідомив, що містечко для вимушених переселенців з окупованого Криму, серед яких понад 500 сімей кримських татар, за допомогою Туреччини планується побудувати в Херсонській області.