Список прокурорів слідчої групи у справі МН17 8 березня оновить не лише Україна – Гюндуз Мамедов

Новини
Заступник генпрокурора Гюндуз Мамедов Фото: investigator.org.ua

Україна посилить міжнародну слідчу групу  (JIT) з розслідування справи щодо збиття літака Малазійськиї авіаліній рейсу МН17 у небу над Донбасом професіоналами і збереже інституційну пам’ять після звільнення попереднього складу прокурорів, які брали участь у розслідуванні.

Про це повідомив Гюндуз Мамедов, заступник генерального прокурора України, в інтерв’ю агенству Укрінформ.

Гюндуз Мамедов стверджує, що у Нідерландах з розумінням поставилися до змін у складі української частини JIT.

«Колеги з Нідерландів розуміють, що українські прокурори та слідчі залишаються надійними партнерами всіх членів Міжнародної слідчої групи, спільною метою якої є встановлення істини, а також притягнення до відповідальності винних. Зміни в групі не впливають на процес розслідування. Ротації – це нормальний робочий момент, і такі зміни стосувались не тільки українського складу групи», – сказав Мамедов.

За словами заступника генпрокурора, для включення у склад JIT делеговано чотирьох українських прокурорів з досвідом розслідування військових злочинів.

«Що стосується Міжнародної слідчої групи, то наразі делеговано для включення в JIT чотирьох представників Офісу генерального прокурора. Всі вони мають досвід у розслідуванні воєнних злочинів, злочинів проти людяності, терактів та інших найтяжчих кримінальних правопорушень. Тому буде забезпечений не лише високий професіоналізм, а й збережена інституційна пам’ять», – сказав він.

8 березня відбудеться загальна офіційна ротація складу JIT, стверджує Мамедов:

«Офіційне оновлення переліку членів міжнародної спільної слідчої групи, причому всіх держав, а не тільки України, буде 8 березня, за день до старту судового процесу.

Нашою метою є як збереження інституційної пам’яті у цьому розслідуванні, так і посилення команди професійними прокурорами з українського боку. І це буде виконане», – обіцяє заступник генпрокурора.

Також Мамедов додав, що в нього немає сумнівів у професіоналізмі дев’яти прокурорів Департаменту нагляду у кримінальних провадженнях щодо злочинів, вчинених в умовах збройного конфлікту, які увійшли до складу групи прокурорів у національному провадженні щодо збиття МН17.

Нагадаємо: 

  • 7 липня 2014 року в Донецькій області поруч із селищем Шахтарськ в зоні бойових дій було збито Боїнг-777 «Малайзійських авіалііній», що слідував рейсом MH17 «Амстердам-Куала-Лумпур». Всі 298 осіб, які перебували на борту літака, загинули.
  • В травні 2018 року експерти спільної слідчої групи оголосили, що дійшли до висновку про те, що пасажирський лайнер рейсу МН17 збила ракета, випущена зенітно-ракетним комплексом Бук 53-й бригади ППО російської армії , який був доставлений на захоплену територію України з Курська.
  • Спільна слідча група, яка розслідує збиття над Україною літака MH17 17 липня 2014 року, назвала чотирьох підозрюваних. Це росіяни Ігор Гіркін, Сергій Дубінський, Олег Пулатов і українець Леонід Харченко.
  • СБУ встановила понад 150 причетних до транспортування комплексу «Бук» у катастрофі Boeing 777 рейсу MH17.
  • У міжнародної Спільної слідчої групи (JIT) є очевидець запуску ракети, яка збила малайзійський Boeing-777 рейсу MH17 в небі над Донбасом 17 липня 2014 року, заявив керівник слідчої групи Фред Вестербеке.