Представник України в Спільній слідчій групі упевнений, що у справі MH17 з’являться нові фігуранти

Новини
Заступник генпрокурора Гюндуз Мамедов, Нідерланди, 09.03.2020 Фото: AP

Керівник української частини в міжнародній Спільній слідчій групі (JIT), заступник генпрокурора Гюндуз Мамедов упевнений, що в справі MH17 з’являться нові фігуранти, крім нинішніх перших чотирьох.

Мамедов вказав, що нині досудове слідство в цій справі триває і в Україні, передає Радіо Свобода.

«І я не виключаю, ба й упевнений, що там з’являться нові фігуранти, – після чого за узгодженням із нашими колегами з міжнародної слідчої групи ці матеріали будуть їм передані», – сказав Мамедов.

Стосовно ж нинішніх чотирьох підозрюваних, нагадав він, українська сторона «всі матеріали, всі документи, що підтверджують причетність до скоєння цього злочину» цих людей, трьох громадян Росії і одного України, передала колегам із Нідерландів.

Присутній на процесі посол України в Нідерландах Всеволод Ченцов припустив також відповідальність і Росії як держави за збиття літака, що було здійснене з зенітно-ракетного комплексу «Бук» 53-ї зенітної ракетної бригади ППО Збройних сил Росії, привезеного з Росії на окуповану частину Донбасу і після збиття повернутого назад.

«Що стосується відповідальності держави, то існують окремі провадження. Україна має процес проти Росії в Міжнародному суді, і MH17 фігурує як епізод, дуже важливий епізод у цій справі. Крім того, як вам відомо, Нідерланди і Австралія розпочали консультації з Росією про відповідальність цієї держави за її роль у збитті MH17, і залежно від результатів тих консультацій або буде якесь врегулювання, або, що не виключено, буде окремий судовий процес», – сказав Ченцов.

Мамедов при цьому додав, що ці матеріали про збиття літака рейсу MH17 також є в інформаційному листі, який Україна подала до Міжнародного кримінального суду, де Україна теж судиться з Росією через агресію Москви.

9 березня в місцевості Схіпгол біля Амстердама, за якою названий міжнародний аеропорт, почався перший судовий процес над першими чотирма обвинуваченими в збитті літака рейсу MH17. Це троє громадян Росії: Ігор Гіркін, відомий на прізвисько «Стрєлков», який у час збиття літака називав себе «міністром оборони» угруповання «ДНР», Сергій Дубинський, відомий на прізвисько «Хмурий», відставний полковник ГРУ Росії, а на час тих подій «генерал-майор» в угрупованні «ДНР», що очолював його власне «ГРУ», Олег Пулатов, відомий на прізвисько «Гюрза», полковник, колишній російський спецпризначенець, який на окупованому Донбасі був тоді заступником Дубинського, – а також громадянин України Леонід Харченко, відомий на прізвисько «Крот», який перебував у той час у лавах угруповання «ДНР» під командуванням Дубинського.

 Всі обвинувачені на процес не з’явилися.

Як повідомлялось, 9 березня у Гаазі (Нідерланди) почалися відкриті судові слухання у справі про збиття літака Малазійських авіаліній рейсу MH17 в небі над Донбасом 17 липня 2014 року. У справі проходять четверо обвинувачених – троє громадян Росії і громадянин України: колишній полковник ФСБ РФ Ігор Гіркин (Стрєлков), на момент катастрофи «Боїнга» він обіймав посаду голови «збройних сил» так званої «ДНР»; колишній підполковник російських ВДВ Олег Пулатов (позивні «Гюрза» і «Халіф»), в момент катастрофи він був командиром 2-го відділу «ГРУ ДНР», його слідство вважає причетним до охорони установки «Бук» на території, підконтрольній сепаратистам; росіянин Сергій Дубинський (Хмурий), в липні 2014 року він очолював «ГРУ ДНР», повністю або частково підконтрольне російському ГРУ; за даними Bellingcat, вранці 18 липня 2014 року, тобто на наступний день після падіння літака, він розмовляв з Гіркиним (Стрєлковимі) – вони обговорювали евакуацію ракетної установки «Бук», з якої був збитий «Боїнг», назад до Росії; громадянин України Леонід Харченко (Крот), 23 липня 2014 року він також розмовляв по телефону зі Стрєілковим і запитував артилерійські удари по позиціях українських військ.

Їм висунуті попередні обвинувачення в убивстві 298 людей і в спричиненні катастрофи літака, що призвела до загибелі всіх на борту.

Нагадаємо: 

  • 7 липня 2014 року в Донецькій області поруч із селищем Шахтарськ в зоні бойових дій було збито Боїнг-777 «Малайзійських авіалііній», що слідував рейсом MH17 «Амстердам-Куала-Лумпур». Всі 298 осіб, які перебували на борту літака, загинули.
  • В травні 2018 року експерти спільної слідчої групи оголосили, що дійшли до висновку про те, що пасажирський лайнер рейсу МН17 збила ракета, випущена зенітно-ракетним комплексом Бук 53-й бригади ППО російської армії , який був доставлений на захоплену територію України з Курська.
  • СБУ встановила понад 150 причетних до транспортування комплексу «Бук» у катастрофі Boeing 777 рейсу MH17.
  • У міжнародної Спільної слідчої групи (JIT) є очевидець запуску ракети, яка збила малайзійський Boeing-777 рейсу MH17 в небі над Донбасом 17 липня 2014 року, заявив керівник слідчої групи Фред Вестербеке.