У Нідерландах проходить суд у справі збитого над Донбасом літака рейсу MH17 (трансляція)

Новини
Місце падіння малазійського Boeing-777 рейсу MH17 Фото: Reuters

У Гаазі (Нідерланди) почалися відкриті судові слухання у справі про збиття літака Малазійських авіаліній рейсу MH17 в небі над Донбасом 17 липня 2014 року. В результаті авіакатастрофи загинули 298 осіб.

Пряму трансляцію судового процесу веде видання «Настоящее Время».

У справі проходять четверо обвинувачених – троє громадян Росії і громадянин України.

Очікується, що слухання будуть проходити з 9 по 13 березня, з 23 по 27 березня, з 8 червня по 3 липня, з 31 серпня по 13 листопада і з 1 лютого по 26 березня 2021 року.

Процес проходить відповідно до законодавства Нідерландів, оскільки більшість загиблих (193 особи) були громадянами цієї країни. На суді розглядаються два пункти обвинувачення. Перше – це вбивство всіх людей на борту рейсу MH17. Друге – вчинення дій, що призвели до катастрофи лайнера.

Максимальним покаранням за висунутими пунктами обвинувачення є довічне ув’язнення.

Головуючий на процесі суддя Хендрік Стейнгаюс. Крім нього справу розглядають судді Дагмар Костер та Хелен Керстенс-Фокенс. Також двоє суддів були призначені на заміну: Едіт Поппе-Гілезен та Даан Гласс.

Міжнародна спільна слідча група вважає винними в катастрофі:

– колишнього полковника ФСБ Росії Ігоря Гіркина (Стрєлкова), на момент катастрофи «Боїнга» він обіймав посаду голови «збройних сил» так званої «ДНР»;
– колишнього підполковника російських ВДВ Олега Пулатова (позивні «Гюрза» і «Халіф»), в момент катастрофи він був командиром 2-го відділу «ГРУ ДНР», його слідство вважає причетним до охорони установки «Бук» на території, підконтрольній сепаратистам;
– росіянина Сергія Дубинського (Хмурого), в липні 2014 року він очолював «ГРУ ДНР», повністю або частково підконтрольне російському ГРУ; за даними Bellingcat, вранці 18 липня 2014 року, тобто на наступний день після падіння літака, він розмовляв з Гіркиним (Стрєлковимі) – вони обговорювали евакуацію ракетної установки «Бук», з якої був збитий «Боїнг», назад до Росії;
– громадянина України Леоніда Харченка (Крота), 23 липня 2014 року він також розмовляв по телефону зі Стрєілковим і запитував артилерійські удари по позиціях українських військ.

Жодного з обвинувачених в залі суду немає, їх судять заочно.

У судовому процесі беруть участь лише захисники обвинуваченого Пулатова. За контрактом його інтереси захищають редставники юридичної компанії Sjöcrona van Stigt – авторитетної юридичної компанії з Гааги, що спеціалізується на кримінальному праві. Крім того, їм допомагає росіянка Олена Кутіна, представниця юридичної компанії з Москви. Вона передала суду письмову заяву Пулатова про те, що він не має стосунку до злочину.

Фото: Van Lonkhuijsen / EPE-EFE

Як повідомлялось, Українську частину міжнародної Спільної слідчої групи (JIT, Joint Investigation Team) у справі щодо розслідування збиття літака Малазійських авіаліній рейсу MH17 у небі над Донбасом очолив заступник генпрокурора Гюндуз Мамедов.

Нагадаємо: 

  • 7 липня 2014 року в Донецькій області поруч із селищем Шахтарськ в зоні бойових дій було збито Боїнг-777 «Малайзійських авіалііній», що слідував рейсом MH17 «Амстердам-Куала-Лумпур». Всі 298 осіб, які перебували на борту літака, загинули.
  • В травні 2018 року експерти спільної слідчої групи оголосили, що дійшли до висновку про те, що пасажирський лайнер рейсу МН17 збила ракета, випущена зенітно-ракетним комплексом Бук 53-й бригади ППО російської армії , який був доставлений на захоплену територію України з Курська.
  • Спільна слідча група, яка розслідує збиття над Україною літака MH17 17 липня 2014 року, назвала чотирьох підозрюваних. Це росіяни Ігор Гіркін, Сергій Дубінський, Олег Пулатов і українець Леонід Харченко.
  • СБУ встановила понад 150 причетних до транспортування комплексу «Бук» у катастрофі Boeing 777 рейсу MH17.
  • У міжнародної Спільної слідчої групи (JIT) є очевидець запуску ракети, яка збила малайзійський Boeing-777 рейсу MH17 в небі над Донбасом 17 липня 2014 року, заявив керівник слідчої групи Фред Вестербеке.