Аксенов закликав кримчан економити воду

Новини
Сергій Аксенов Фото: Facebook

Так званий «глава Криму» Сергій Аксенов закликав жителів окупованого півострова економити воду. Хоча, за його словами, мова про обмеження подачі води в Криму поки не йде.

Про це Аксенов заявив 10 березня журналістам в Сімферополі, повідомляє видання «Крыминформ».

«У Криму до води економно треба буде ставитися завжди. З урахуванням того, що Північно-Кримського каналу немає, про це треба пам’ятати», – сказав «глава Криму».

Він також підкреслив, що в поточному році ситуація з водопостачанням півострова нагадує 2016 рік.

«У нас Аянське, Партизанське водосховища отримали притоки. Зараз ступінь наповнення Сімферопольського водосховища – 33,3%, Аянського – 78%, Партизанського – 35,2%. Надходження за цей період збільшилися. Кілька днів дощі були, додаткові притоки отримували по 120 тис кубометрів на день», – розповів Аксьонов.

За його словами, мови про обмеження подачі води в Криму поки не йде. Крім того, додав він, півострів отримає додатково з федерального бюджету РФ близько 160 млн рублів «для проведення ряду ремонтних і відновлювальних робіт на водоводах».

Як повідомлялось, 5 лютого глава «Держкомітету з водного господарства та меліорації Криму» Ігор Вайль заявив, що питної води в окупованому Сімферополі залишилося максимум на 104 дня. За його словами, у зв’язку з недостатньою кількістю опадів у трьох водосховищах, з яких вода подається в Сімферополь, накопичено на 25-28 мільйонів кубометрів води менше торішнього рівня і тому необхідно забезпечити раціональне використання наявного ресурсу.

Нагадаємо:

  • Після окупації Криму Україна в квітні 2014 року року перекрила надходження води на півострів з річки Дніпро через Північно-Кримський канал, який забезпечував до 85% його потреб в прісній воді. Для забезпечення водою господарств Херсонської області та недопущення її перетоку на окуповану територію півострова канал перегородили тимчасовою дамбою із мішків з піском. У Криму склалася критична ситуація з водопостачанням окремих міст, а також з організацією зрошення і поливу на землях сільськогосподарського призначення.
  • На думку кримських вчених, регіональних чиновників і аграріїв альтернативи Північно-Кримському каналу для виробництва якісної сільськогосподарської продукції та збереження екологічного балансу грунтів не існує.
  • За підрахунками директора Інституту водних проблем і меліорації НААН України Михайла Ромащенко, власних водних ресурсів у окупованого Росією Криму без дніпровської води з материкової України вистачить лише для забезпечення потреб одного мільйона жителів, тобто, менше половини населення півострова. Водозабезпеченість півострова в 10 разів менше потреб кримчан.